Els bancs ètics rendeixen tres vegades més que els tradicionals

 

Un estudi elaborat per la fundació espanyola Finances Ètiques i la fundació italiana Finanza Etica, pertanyents al grup Banca Etica, demostra que aquest model de banca està mostrant un rendiment tres vegades més alt que els dels bancs tradicionals gracies al seu suport a l’economia real.

Segons l’informe «Les finances ètiques i sostenibles a Europa», presentat recentment  a Brussel·les, que els bancs ètics mostren un millor acompliment en termes de rendiment: entre 2007 i 2017, els bancs ètics i sostenibles van rendir tres cops més que els bancs tradicionals, amb una rendibilitat anual (en termes de ROE – Return on Equity) de 3’98% davant del 1’23% dels bancs tradicionals.

En els últims 10 anys, en els que Europa ha fet front als  efectes d’una crisi financera, els bancs ètics han continuat recollint dipòsits i atorgant préstecs mentre que els bancs tradicionals sistèmics, aquells massa grans per fer fallida), s’han dedicat més a altres activitats (inversions de valors, serveis financers, etc.). El 2017, la concessió de préstecs va representar una mitjana de gairebé el 77% del total d’actius pels bancs ètics i sostenibles, però només el 40’52% pels grans bancs tradicionals.

De fet, fins al 2006-2007 els bancs tradicionals van poder beneficiar-se de l’especulació i l’endeutament, però aquesta fase s’ha acabat. I mentre els bancs tradicionals havien d’ordenar els seus actius per no ser aclaparats per l’esclat de les bombolles, els bancs ètics han fet millor la seva feina, trobant més espai pel creixement i podent injectar crèdit a les persones i empreses.

Durant aquest període, els actius, dipòsits, préstecs i capital dels bancs ètics i sostenibles augmenten amb percentatges al voltant del 10% anual. De 2007 a 2017, els actius (i, per tant, el total de les inversions, els crèdits i la liquiditat) dels bancs ètics han crescut una mitjana del 9’66% a l’any, davant del -1% anual dels bancs tradicionals.

A més, també continuen creixent les xifres dels fons d’inversió socialment responsables, aquells que inverteixen en accions i obligacions d’empreses que cotitzen en borsa, o en títols de deute sobirà, seleccionats d’acord amb a una sèrie de criteris ambientals i socials.

A Europa, el patrimoni invertit en fons ètics ha pujat una mitjana del 9% anual entre 2015 i 2017, fregant els 600.000 milions d’euros. L’accionariat actiu també està cada vegada més difós, amb un nombre creixent d’accionistes que participen en les assemblees de les empreses en què inverteixen per sol·licitar informació detallada i proposar millores en les estratègies de desenvolupament empresarial en temes com el medi ambient o els drets laborals i que es reuneixen amb els administradors. – Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *