La Marató de TV3 es fixarà en les malaties minoritàries

La propera Marató de TV3 estarà dedicada a les malaties minoritàries. Segons ha informat la cadena de televisó, l’esdevediment solidari més important que es fa a Catalunya es centrarà aquest any  a fer visible aquesta realitat per tal de recaptar fons per disposar de proves per fer el diagnòstic i trobar tractaments eficients i segurs.

Es calcula que actualment hi ha entre 6.000 i 8.000 patologies poc freqüents, la majoria genètiques, que afecten a 5 o menys de cada 10.000 persones. Tot i que el volum de pacients afectats per cada malaltia és una minoria, el conjunt d’afectats per totes les patologies és bastant ampli.

Es tracta de patologies greus, cròniques i discapacitants. Molt sovint, ni tan sols estan diagnosticades per la complexitat i el desconeixement de la seva existència.

Un 50% de les malalties es diagnostiquen al naixement amb un mal pronòstic. El 35% del pacients no supera el primer any de vida i un 22% no arriba als 15 anys. El 40% dels pacients no disposa de tractament i en cas que hi hagi, no és l’adequat.

Una de cada cinc persones té dolor crònic, una de cada tres perd autonomia i una de cada dues presenta discapacitat motora, sensorial o intel·lectual, el que suposa tot plegat d’un impacte sanitari, social i econòmic molt elevat.

Será la segona vegada que la Marató està dedicada  a la recerca de les malalties minoritàries després de l’edició del 2009, en la qual es va finançar, entre d’altres projectes, un estudi per reduir la mortalitat d’un tipus d’anèmia infantil.

Des del 1992, ja s’han recaptat més de 183 milions d’euros i s’han finançat 829 projectes de recerca que han implicat a 7.500 investigadors, convertint La Marató de TV3 en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya. – Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *