Renda garantida per lluitar contra la pobresa

La Taula del Tercer Sector Social considera que la Renda Garantida de la Ciutadania és una eina clau per lluitar contra la pobresa i les desigualtats socials i per això reclama el seu desplegament. Així ho va manifestat l’entitat arran de conèixer les noves dades de l’Idescat sobre la pobresa a Catalunya.

L’Enquesta de Condicions de Vida de l’IDESCAT que apunta que la taxa de risc de pobresa se situa en el 20% l’any 2017, un augment de 8 dècimes respecte al 2016. Segons aquesta enquesta, la pobresa es cronifica en els col·lectius més vulnerables i castiga sobretot als infants i a la gent gran.

Per la Taula del Tercer Sector és especialment preocupant la taxa de risc de pobresa en els menors de 16 anys que és del 28,5%, i que creix un 4,5% més en comparació amb el 2016, tornant als nivells del 2014 en plena crisi econòmica.

Pel que fa a la gent gran, la taxa és del 15,5% i puja un 0,5%. Tot i que l’increment és més lleuger que la taxa dels infants, la xifra indica que les persones grans també segueixen notant el efectes de la crisi. No s’ha d’oblidar que moltes d’aquestes persones grans estan contribuint amb els seus ingressos a les economies dels seus fills i filles.

“És urgent prioritzar aquelles polítiques socials que ofereixin, als infants i a les seves famílies, oportunitats reals per trencar amb el cercle de la pobresa i evitar que aquesta sigui hereditària”  afirma Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social.

Per això, Alsina considera que “davant la cronificació de la pobresa es fa més lògica que mai l’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania com a una eina clau en la lluita contra les desigualtats socials i en reclamem el millor desplegament possible”. L’entitat ja ha manifestat al conseller Chakir El Homrani que volen tenir un paper actiu en la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania per assessorar, informar i acompanyar les persones en situació de vulnerabilitat en els tràmits. L’objectiu és garantir que aquest dret social arriba al màxim de persones possibles”.

No obstant, des de la Taula del Tercer Sector recorden que aquesta no ha de ser l’única mesura per combatre la pobresa i que s’han de portar a terme altres polítiques socials de suport a les famílies més vulnerables en àmbits com el treball (precarietat laboral) o l’accés a un habitatge assequible i digne (increment del parc d’habitatge social i mesures per fer front a l’augment dels lloguers).

Les dades de l’IDESCAT també posen de manifest que, segons la composició de la llar, la taxa de risc de pobresa més elevada és per a les famílies monoparentals (un adult amb un o més fills dependents) amb un 35,3%. Malgrat ser el col·lectiu més vulnerable, la taxa de pobresa ha disminuït en 5,1 punts respecte el 2016. Una de les causes d’aquest descens podria ser la posada en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, el setembre del 2017. Cal recordar que les famílies monoparentals són una de les excepcions i que poden compatibilitzar tenir una feina (rendes del treball) i rebre la prestació. – REDACCIÓ

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *