Aquest any, degut a la pandèmia, no hem pogut gaudir de la primavera, però els llibres ens la poden retornar. Akiara Books, editorial especialitzada en contes infantils, acaba de resentar una nova col·lecció dedicada a la poesia –camp poc treballat respecte aquest públic- i a la bellesa dels detalls.
Aquesta col·lecció neix amb dues històries. Per una banda, Cor d’ocell, escrit per la poeta valenciana Mar Benegas i il·lustrat per l’artista portuguesa Rachel Caiano (amb traducció d’Albert Jané). És un conte sobre el naixement de la poesia i de l’amor. Ens mostra un univers poètic on tot és possible, ple de metàfores i imatges suggeridores, potenciades per unes il·lustracions de gran espontaneïtat i innocència, fetes íntegrament amb pinzell i amb només tres colors.
La protagonista d’aquesta història és la Nona, una nena nascuda en una illa. Ella escolta el diàleg dels còdols amb les onades i a col·leccionar petits tresors que va trobant a la platja. Un dia, la mestra li diu que de tots aquests tresors que ella guarda i de tot el que sent, de tot això se’n diu poesia. La Nona en vol més, de poesia, i se’n va a la recerca dels poetes, però a la ciutat no els sap trobar. Potser, però, hi troba altres coses.
El segon dels títols és Sota les pedres, un cant a l’encís dels petits detalls i a les meravelles de la natura, escrit per l’editora Arianna Squilloni i amb il·lustracions de Laia Domènech (amb traducció de Dani Espresate). Parteix dels records que té l’autora del petit poble del nord d’Itàlia on passava vacances amb els avis. Aquests records d’escenes de la natura es desenvolupen en cadascun dels poemes, amb el to curiós, sorprès i de vegades divertit d’una nena. Les il·lustracions, evocadores i plenes de sensibilitat, deixen respirar el blanc del paper i la bellesa del text.
La petita protagonista de Sota les pedres ho va mirant tot, amb atenció i curiositat, alhora que s’esforça en entendre la natura amb la seva imaginació. Els poemes, plens d’innocència, ens parlen del debat de les granotes, del sentit de l’orientació dels senglars, del banquet dels llimacs o de la màgia de les cuques de llum. També hi ha entrebancs, com el dia que perden les vaques o que una mostela entra en el corral.
La bellesa dels detalls, però, no només la trobaràs en les històries, també en el format dels llibres. L’editorial ha tingut molta cura en donar-los un aspecte diferent. Tenen un format més vertical, els títols estan fets a mà, són de paper rugós, enquadernació a fil vist, cosa que permet obrir el llibre completament i veure la bellesa dels detalls. Dues propostes molt interessants i diferents per aquest estiu.