Les ONG denuncien el bloqueig dels rescats al Mediterrani

 

Més d’una cinquantena d’ONG i plataformes entre les que s’hi inclou Intermon Oxfam han signat una carta oberta dirigida als governs de la Unió Europea on els acusen de ser “còmplices” de les morts dels migrants al Mediterrani. La carta arriba dos anys després de l’acord migratori d’Itàlia amb Libia, recolzat per la UE. Però en aquest temps, denuncien des d’Oxfam, més de 5.300 dones, homes, noies i nens han perdut a la Mediterrània i un nombre encara més gran està patint en les camps de detinguts de Libia.

Amb aquesta carta oberta, ONGs com Oxfam Intermón, Metges Sense Fronteres (MSF), Human Rights Watch (HRW) i SOS Mediterranée, entre d’altres, diuen prou al bloqueig dels rescats al Mediterrani.

Aseguren que el perill en el mar ha anat augmentant i que els guardacostes de Libia en molts casos retornen a les seves costes a moltes persones que son víctimes d’abusos dels drets humans.

Segons les ONG, alguns estats membres de la UE han “forçat intencionadament” que s’aturin els treballs de salvament que porten a terme moltes de les organitzacions humanitàries. “Els governs han fet acusacions infundades contra els vaixells que operen en el Mediterrani per impedir-los abandonar els seus ports

Segons expliquen, fa un any hi havia cinc organitzacions que realitzaven recerques i rescates de persones en dificultats, mentre que ara només hi ha una. Aquesta situació, denuncien, està convertint el Mediterrani en un cementiri marítim per culpa de les decisions polítiques, i exigeixen que es deixi actuar els vaixells de rescat per anar a salvar les vides de les persones, tal i com fixa el dret internacional.

Intermon Oxfam demana específicament a l’Estat espanyol que no impedeixin operacions de rescat i critiquen mesures com ara la retenció del vaixell Open Arms. També demanen que Espanya faciliti l’accés als seus ports a les persones que arriben a la costa en condicions infrahumanes. – Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *