Jane Fonda: l’actriu torna a les barricades

Va ser model abans que actriu i, als seus 81 anys, encara és una icona de la moda. Però Jane Fonda ha anunciat que ja no es comprarà més roba. Un abric vermell que li va costar 500 euros de rebaixes és l’última peça que ha adquirit; creu que hi ha un excés consumisme i no és necessari continuar comprant coses.

I amb aquest abric vermell se’n va cada divendres a les protestes davant del Capitoli de Washington per reclamar una acció immediata contra l’escalfament global. Inspirada per la jove sueca Greta Thunberg, que va alertar que el planeta estava en flames, Fonda ha fundat el grup Fire Drill Fridays, és a dir, el simulacre d’incendi dels divendres.

El cinquè dia de la setmana, ella i altra gent es concentren davant del Congrés nord-americà per demanar als polítics que impulsin l’anomenat “Green new deal” i apostin per les energies renovables netes en comptes dels combustibles fòssils. En poc més d’un mes, ja l’han detingut quatre vegades. I a totes les fotos surt emmanillada amb el seu cridaner abric vermell.

Nascuda en una família admirada arreu del món, amb un cognom mític en la història del cinema, Jane va tenir una infantesa traumàtica: la seva mare es va suïcidar i el seu pare va pressionar-la fins a inculcar-li rebuig al seu propi cos. D’adolescent va patir bulímia i, amb 18 anys, la seva madrastra va fer-la fora de casa. I, desde ben jove, s’enfronta a l’ordre establert.

No és la primera vegada que la detenen. El 1970 van arrestar-la a l’aeroport de Cleveland per unes pastilles que portava a sobre. En realitat, aquelles pastilles eren les seves vitamines i tothom va sospitar que el motiu ocult de la detenció eren les seves posicions polítiques.

La seva oposició a la guerra va fer-la viatjar fins a Vietnam del Nord i entrevistar-se amb l’exèrcit que lluitava contra els Estats Units. Les fotos d’ella somrient al costat de líders vietnamites i armament de guerra no van agradar gens al seu país: la van acusar de traïció i la van batejar amb el malnom de “Hanoi Jane”.

Però, més enllà de l’oposició a la guerra, Hanoi Jane fa dècades que es rebel•a contra tot tipus d’injustícies. Dels Panteres Negres a l’ecologisme, Fonda ha batallat pels drets civils, els nadius americans o les víctimes d’assetjament sexual. I ho ha fet de les maneres més curioses, fins i tot fent servir com a arma la gimnàstica. Els seus famosos vídeos tutorials d’aerobic van servir-li per finançar algunes de les causes polítiques per les quals lluitava. De fet, “En forma amb Jane Fonda” és, amb 17 milions de còpies, el VHS més venut de la història.

Ara, a punt de fer 82 anys, ha aprofitat que és a Washington rodant la sèrie “Grace&Frankie” per dur les seves idees fins al cor del poder: “que em detinguin és la manera com faig servir la meva fama per difondre el missatge que ens enfrontem a una crisi que afecta directament els nos tres fills i néts”.

La seva icònica imatge amb el puny alçat a la foto policial quan l’acabaven de detenir fa quasi 50 anys ha deixat pas a les fotos somrient mostrant les mans lligades amb una brida i abandonant el Capitoli escortada per policies, detinguda per desobediència a l’autoritat. Potser és que les velles guerreres no abandonen mai la trinxera. .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *