Trevor Noah: L’humor nascut en l’apartheid

Fill d’una mare negra i un pare blanc, Trevor Noah va néixer a la Sud-àfrica de l’apartheid, on estava prohibit tenir relacions sexuals amb una persona d’una altra ètnia.  El seu color de pell era la prova més evident que havia nascut fora de la llei i, passejant pel carrer o jugant al parc, la seva mare se n’allunyava una mica per evitar que l’insultessin. Anys més tard, va escriure una autobiografia amb un títol tan explícit com Prohibit néixer.

Vivint entre la violència masclista i la pobresa, la mare de Noah va intentar que aquell fill nascut contra la llei tingués la millor formació possible. Tres dècades més tard, parla anglès, afrikaans, sotho, zulú, xhosa, tswana, tsonga, una mica d’alemany i és un dels presentadors més seguits del món.

Després de començar a fer humor a Sud-àfrica, amb menys de trenta anys va fer el salt als Estats Units. D’un barri de Soweto a Manhattan. Al cap de quatre anys, el van escollir per presentar The Daily Show. Ningú s’imaginava que el triarien a ell per substituir Jon Stewart, mític presentador del programa, però de sobte un jove negre de Sud-àfrica es posava al capdavant d’un dels principals programes nocturns del país.

Als Estats Units, els presentadors dels late night són gairebé líders d’opinió que combinen l’humor amb l’anàlisi de l’actualitat. Entre rialla i rialla, el monòleg del showman que surt a la tele cada nit acaba sent l’editorial més seguit sobre el que ha passat les últimes 24 hores.

“El seu color de pell era la prova més evident que havia nascut fora de la llei. La seva mare se n’allunyava una mica per evitar que l’insultessin”

L’endemà que s’anunciés que seria el nou presentador va tenir la primera polèmica: el van acusar de masclista i antisemita per unes piulades antigues en què feia acudits de mal gust, però ell no es va voler disculpar. Més tard, va dir en una entrevista que, al llarg de la seva vida, havia après dels seus propis errors.

De mica en mica, Noah es va anar fent seu el programa. Amb acudits sobre la vida mil·lennista, molts clips distribuïts a les xarxes socials i bromes sobre la cultura digital, Noah de seguida es va guanyar el públic més jove.

Durant l’etapa en què ha estat la cara visible del programa, ha hagut d’explicar fets tan delicats com la presidència de Donald Trump, un filó per a l’humor; la pandèmia de la covid-19, que va fer que durant més d’un any presentés des del seu apartament, o el moviment Black Lives Matter, durant el qual va poder parlar sobre racisme des de la seva pròpia vivència..

Aquest mes, Trevor Noah ha anunciat que deixa The Daily Show. Després de set anys, té ganes de tornar a fer comèdia de stand-up. L’últim dia, a l’hora del discurs final, va donar les gràcies al públic, que ha passat de ser minoritari als inicis –amb butaques buides– fins a milions arreu del món. 

I, finalment, en un moment com l’actual en un país com els Estats Units, va fer un homenatge a les dones negres. Va confessar que dones negres com la seva mare, la seva àvia i les seves tietes li han marcat la vida: “Si voleu saber realment com són els Estats Units, parleu amb les dones negres”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *