Un estudiant de la UOC crea una botiga amb etiquetatge en braille

Un estudiant del màster universitari d’Educació i TIC (E-learning) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha creat la primera botiga online on els productes estan etiquetats en Braille. La idea de Felipe de Abajo, impulsor del projecte Alblin, és facilitar que les persones cegues o amb discapacitat puguin identificar i diferenciar fàcilment els productes al supermercat. La iniciativa és una de les vuit que es van presentar a mitjan juny a la setena edició de la jornada d’emprenedoria Spin UOC.

La botiga Alblin es llançarà previsiblement al setembre i més endavant, Alblin oferirà un servei de consultoria d’accessibilitat per a comerços electrònics.

Quan es va posar a pensar en el seu projecte, Felipe de Abajo va descobrir que alguns fabricants etiqueten els productes de consum afegint-hi el sistema braille (que és obligatori en el cas dels medicaments) i que molts menys fan servir un codi QR amb relleu, però que la majoria no inclou cap dels dos sistemes.

“Calculo que a Espanya hi deu haver prop de 1.500 productes etiquetats en braille, tot i que no en tinc dades exactes, perquè no hi ha cap catàleg d’àmbit estatal”, explica. “Si et poses a la pell d’una persona cega, anar al supermercat i buscar aquests productes és molt difícil. A més, el personal d’atenció al client no ho sol tenir gaire clar», afegeix l’estudiant de la UOC, que és llicenciat en Educació Social i tècnic superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web. Alblin vol facilitar l’accés a aquests productes etiquetats en braille.

Per crear la botiga en línia, Felipe de Abajo i l’equip de familiars i amics que l’acompanya van prioritzar la usabilitat i l’accessibilitat. En la fase de proves, l’estudiant va tenir la col·laboració de l’ONCE i de l’associació B1+B2+B3, que dona servei a les persones amb discapacitat visual de Catalunya.

Actualment, les persones cegues o amb discapacitat visual ja poden accedir a la botiga mitjançant els dispositius que habitualment els serveixen de suport: la línia braille, que tradueix a braille el contingut d’un altre dispositiu com l’ordinador, o el lector de pantalla, que tradueix els textos a format de veu. A més, Alblin s’ha dissenyat per a facilitar la navegació mitjançant el tabulador del teclat, un recurs que les persones cegues fan servir habitualment.

Quant s’obtingui el permís de les empreses que etiqueten en braille per a vendre’n els productes i s’activi la modalitat de compra, la botiga en línia funcionarà de la manera següent: primer, cal triar la categoria; després, s’ha de buscar el producte que es vol comprar; i, en darrer lloc, s’ha de consultar la informació per a saber en quin supermercat es pot adquirir o per a comprar-lo directament des del web. En aquest cas, el pagament s’ha de fer per mitjà de PayPal o de la targeta de crèdit i el lliurament tindrà lloc en un màxim de 72 hores, al domicili o en punts de recollida. Per organitzar-ho, Felipe de Abajo s’ha posat en contacte amb Correus.

L’estudiant de la UOC explica que, en aquesta primera fase, és l’equip d’Alblin el que adquireix el producte i l’envia per correu postal. «El producte serà lleugerament més car que al supermercat, però això només ens servirà per a cobrir despeses. La botiga en línia és una iniciativa prioritàriament inclusiva i sense finalitat de lucre», remarca.

De fet, el projecte també incorporarà un servei de voluntariat que, entre altres coses, posarà en contacte persones voluntàries amb persones cegues perquè les primeres acompanyin les segones al supermercat a trobar el producte que han vist al web.

La rendibilitat arribarà més endavant. «L’accessibilitat és obligatòria als webs de l’Administració pública, però no en els comerços electrònics, tot i que l’Acta Europea d’Accessibilitat probablement farà que facin falta moltes millores. Amb l’experiència del projecte Alblin ens proposem obtenir una rendibilitat per mitjà de serveis a mida de consultories d’accessibilitat centrades en el comerç electrònic o per mitjà de la venda o el lloguer de programari accessible», anuncia Felipe de Abajo.

Oberts a noves línies de finançament

Així mateix, l’equip d’Alblin està obert a col·laboracions per a obtenir finançament en dues direccions: d’una banda, per a disposar d’un servei integral de logística que permeti tenir un magatzem i gestionar el transport; i de l’altra, en l’àmbit del màrqueting. De moment, ja té comptes oberts a Twitter, Instagram, Facebook i YouTube i ha dissenyat una línia de productes de promoció comercial amb el seu logotip.- Red

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.