Sònia Fernández-Vidal, la física aplicada al màrqueting

Sònia Fernández-Vidal és doctora en física quàntica i ha treballat en diversos centres d’investigació del món com el CERN de Suïssa o el Laboratori Nacional de Los Álamos als Estats Unitats. Actualment és directora d’innovació i estratègia a Gauss & Neumann.

Gauss & Neumann és una consultora tecnològica. Com a empresa integrada en el moviment Capitalisme Conscient, quins trets us diferencien d’una altra marca del mateix sector?

El tret que caracteritza tota empresa que forma part del moviment Capitalisme Conscient és la necessitat d’obrir els ulls. El primer pas de la consciència és ser conscient que vols ser conscient. De fet, el camí cap a la consciència no s’acaba mai. A Gauss & Neumann tenim horaris flexibles, no comptem els dies de vacances, treballem per objectius… Intentem que nosaltres, però també tot l’equip, gaudeixi d’un espai on cada ésser humà pugui desenvolupar-se. L’objectiu final de l’empresa és posar la persona al centre, una cosa que sovint oblidem.

Com apuntava, a Gauss & Neumann es treballa per objectius, no per hores. Això permet millorar la conciliació de la vida familiar i laboral?

Efectivament, un dels avantatges de no treballar per horaris és que totes les persones que tenen família, i especialment a les mares, ens permet una millor conciliació familiar. Quan una persona treballa per objectius pot anar a buscar els nens a l’escola i després de sopar, per exemple, acabar la feina. Això dificulta la tasca dels equips de direcció, que han de programar objectius segons diferents terminis, però també provoca que els treballadors es preguin els projectes com a propis i es puguin desenvolupar. No estem parlant només d’un canvi de mentalitat, sinó també d’un canvi de sistema de funcionament. Però d’aquesta manera no solament l’empresa és conscient, sinó també ho són els treballadors.

Sou una consultora tecnològica amb doctors en física i matemàtiques en plantilla. Actualment hi ha més doctors en ciències homes que dones, però vosaltres també aposteu per la igualtat de gènere. Com ho feu?

La millor manera de tractar la igualtat és apostant per la recerca del talent. No cal establir quotes, sinó apostar pel talent independentment de  si aquest està en el cos d’un home o d’una dona. Nosaltres contractem dones talentoses sense pensar que un dia la maternitat podrà malmetre la seva eficiència. De fet, és al contrari, les dones quan són mares guanyen capacitat d’organització.

En una consultora tecnològica com es treballa a favor del medi ambient?

Nosaltres, com a consultora tecnològica, generem poc impacte mediambiental. A l’oficina, però, tenim contractada l’empresa Nozama, la qual s’encarrega de recollir els residus que generem i garantir que siguin reciclats correctament. A més, els seus treballadors són persones amb perill d’exclusió social o persones sense llar. Una empresa doblement conscient!

Un pilar del Capitalisme Conscient és vetllar la relació amb els proveïdors, els vostres són Google, Microsoft i Facebook. Quins relació teniu amb ells?

Així és. Els nostres proveïdors són aquestes grans empreses. No tenim una relació directe amb elles perquè ens queden molt lluny, però amb els seus agents el respecte sempre és màxim. De cara  als nostres clients també intentem preservar els pilars del Capitalisme Conscient. Si alguna vegada un client no ha respectat els nostres valors empresarials, n’hem prescindit. Una cosa és clara: si un client no respecta els teus valors i genera malestar a l’equip no val la pena mantenir-lo per molt que et pagui les factures. Encara que de vegades ens fixem exclusivament amb els números, les empreses, els proveïdors i els clients són persones. Insisteixo, Capitalisme Conscient o ser conscient és bàsicament obrir els ulls i tenir  clar que sempre treballem amb persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *