Sis autors retraten la Guerra de Síria en un recull de poemes

L’any 2011 la revolta de Síria va derivar en una Guerra Civil amb intervenció internacional i amb afectes devastadors. Una guerra que ha deixat més de mig milió de morts, 5,7 milions de refugiats i un país destrossat. Ara ha arribat a les llibreries de Catalunya el llibre “Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria”, un recull de versos escrits per sis autors sirians durant els anys del conflicte. L’edició ha anat a càrrec de Mohamad Bitari, traductor, periodista i dramaturg palestí sirià exiliat a Barcelona.

Entre els poetes que formen part d’aquesta antologia hi ha quatre homes i dues dones: Raed Wahesh, Rasha Omran, Talal Bu Khadar, Abdul·lah Al-Hariri, Nisrín Akram Khouri i Wael Saadeddín. En una entrevista al programa Valors a l’Alça, Bitari explica que el criteri per seleccionar els poetes va ser que ja s’hi dediquessin abans de l’inici de la guerra, si bé els poemes triats fan tots ells referència al conflicte i a les circumstàncies que ha patit cadascun dels autors.

Així doncs, un dels poemaris va ser escrit durant l’assetjament del sud de Damasc, un altre dels autors va escriure els poemes a la presó, on va estar quatre anys, mentre que la poeta Rasha Omran reflexiona en els seus poemes sobre la destrucció de la seva ciutat.

Els poemes s’han organitzat en funció de si els seus autors estan exiliats fora del món àrab o a dins. Aquesta circumstància ha posat dificultats a Bitari per poder comunicar-se amb els poetes d’aquest volum.

El llibre ha estat coeditat entre Sodepau, Godall edicions i Pol·len i es presenta en una edició bilingües en català i àrab. – Judith Vives

Recupera l’entrevista amb Mohamad Bitari a “Valors a l’alça”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *