Aquest dilluns comença la Setmana de la Ciència, una iniciativa anual que se celebra durant el mes de novembre i que inclou centenars d’activitats, tallers, conferències, visites guiades i exposicions promogudes per institucions científiques i investigadors de tot el país. Les activitats de la Setmana de la Ciència del 2017, coordinades per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i la Generalitat de Catalunya, estan centrades en gran part al turisme sostenible, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible, declarat per les Nacions Unides.
Universitats públiques i privades i altres institucions com la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’Institut de Ciences Fotòniques (ICFO), Institut de Ciències del Mar, L’Aquàrium de Barcelona i diferents museus participaran en alguna de les activitats programada durant la Setmana de la Ciència.
A banda de les taules rodones i conferències sobre el turisme sostenible, també s’han organitzat altres xerrades sobre la intel·ligència artificial, el cervell i la investigació sobre el càncer. Així, per exemple, el dia 14 de novembre es farà la xerrada “Pregunta a un científic, ètica i càncer, on Javier Padilla (Expert en Salut Pública), Elena Sancho (Investigadora a l’IRB Barcelona), Jaume Mora (Metge a l’Hospital Sant Joan de Déu), María Casado (Catedràtica en Bioètica per la UNESCO a la Universitat de Barcelona) i Michele Catanzaro (Moderador del debat), experts en diferents camps de la biomedicina (medicina, recerca, bioètica i salut pública) debatran sobre els límits ètics en la lluita contra el càncer.
Per altra banda, també hi haurà activitats adreçades a estudiants i nens, com ‘Cafè amb Ciència’, en els quals investigadors parlaran amb alumnes de secundària i batxillerat. Destaca la xerrada “Científiques a prop”, que tindrà lloc el 8 de novembre a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-Cat), on diferents dones investigadores de diverses àrees de coneixement i vinculades a diferents centres de recerca ens exposaran breument el treball que estan fent, amb un llenguatge a l’abast de tothom. En aquest acte es parlarà, entre d’altres temes, de bioètica i ciència o d’intel·ligència artificial per classificar automàticament les cèl·lules sanguínies.
El programa d’activitats es pot consultar a http://www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia/frontend/home.asp. REDACCIÓ