La societat actual pateix una crisi de valors. Aquest és el diagnòstic que fan des de La Casa de L’Ésser, entitat creada per pensadors catalans que volen ser motor de transformació social i constructors d’una societat més cohesionada, equitativa i creativa, però també vetllar pel benestar de l’ésser humà i pel reconeixement social de la seva espiritualitat.
El seu vicepresident, Jordi Palou-Loverdos, advocat i mediador de conflictes, considera que a aquesta crisi de valors “ens hi ha portat un model d’humanitat basat en criteris quantitatius”. Però, sobretot, “l’obsessió per tenir més, especialment en el camp material, la qual cosa avui és font d’insatisfacció i buidor” i la principal raó “del col·lapse del sistema”.
En aquest sentit, Palou-Loverdos considera que a la societat d’avui li cal un desaprenentatge. “De vegades el camí a recórrer té més a veure amb el desprendre’s que amb l’adquirir, és a dir, simplificar per anar a l’essencial”, assevera. Des de La Casa de l’Ésser advoquen doncs per un nou paradigma de societat “on tornin a ocupar el centre valors com la cooperació, la confiança, la resiliència, la generositat… en definitiva, valors universals”, recorda l’advocat
Per tot això, un dels propòsits de La Casa de l’Ésser és posar en contacte referents. “El lideratge ha de ser també col·lectiu”, assegura el seu vicepresident. I, en aquesta línia, “un dels nostres propòsits, sens dubte, és enxarxar”.
Però també posar en relleu la part espiritual de l’home, en una societat que “encara ha d’avançar molt en un reconeixement públic de la part espiritual de l’ésser”. I, per això, lamenta que “avui ens definim sobretot per etiquetes instrumentals o identitats que no tenen res a veure amb l’ésser”. – SANDRA BALAGUÉ.
Escolta l’entrevista sencera: