Cada any al món es fabriquen 1.000 milions de texans, però què passa amb tots aquests residus? A Barcelona, des de fa uns anys, existeix Back to eco, una empresa que dona una segona vida als pantalons texans i, a més, promou la inserció social.
Darrere de Back to Eco hi ha una biòloga i una ambientòloga. Una de les fundadores, Montse Bayen, ha explicat al programa Valors a l’Alça que la seva empresa es dedica “a reciclar els texans que la gent abandona als contenidors grocs de la roba que tots tenim a prop de casa. Son texans prou deteriorats o trencats que no es poden posar en el cicle de la roba de la segona ma”. És llavors quan entra en joc Back to eco, que intenta reciclar-ne les parts en condicions.
“En funció del que anem a produir, ja sigui un bolso o un altre producte, mirem d’aprofitar la màxima part del texà”. Per aquesta mateixa raó, tots els productes que produeixen són únics i diferents ja que per cada peça es fan servir trossos procedents de texans de tons i colors diferents.
En total disposen d’un catàleg amb uns 45 productes elaborats amb aquests texans reciclats. Entre ells hi ha bolsos, motxilles, individuals per la taula, ronyoneres, davantals i fins i tot llibretes enquadernades. A més, també estan posant en marxa un segon projecte sostenible que consisteix en crear un nou material a partir de la merma del texans reutilitzats.
Back to eco s’emmarca dins l’anomenada “economia circular” que busca tancar el cercle de la producció dissenyant productes reciclats, reciclables, i buscant l’optimització pel que fa a la sostenibilitat en l’elecció dels materials de primera compra.
A més, Back to Eco també destaca per un altre vessant social ja que en la seva producció es fa en tallers d’integració sociolaboral o contractant persones en risc d’exclusió social. – J. Vives