Les empreses creades per dones tenen més probabilitats de triomfar que les impulsades pels homes. Així ho conclou el darrer informe Mapa del emprendimiento 2017, elaborat per Spain Startup-South Summit a partir d’una una mostra de 1.585 projectes d’arreu del món. Segons l’estudi, un 28% de les empreses femenines creades l’any passat van fer fallida, mentre que en el cas d’empreses masculines la xifra puja fins el 58%.
Una altra dada positiva l’aporta Woman’s Age, la iniciativa de suport empresarial impulsada per Telefónica i que assenyala que les empreses liderades per dones tenen la meitat de risc de fer fallida que les que tenen líders masculins.
Però tot i aquestes dades optimistes, també hi ha aspectes negatius. Així, l’informe d’Spain Startup-South Summit també assenyala que les xifres sobre dones emprenedores encara són molt discretes, i que el total d’empreses noves creades per dones són només el 18%. Woman’s Age, per la seva banda, explica que només el 20% dels projectes empresarials tenen dones en càrrecs directius.
Les dones es troben sovint amb problemes per accedir al finançament, així com també hi ha un problema de confiança. «Encara que la idea de negoci sigui bona i el projecte viable, el fet que sigui una dona qui hi ha darrere el projecte pot generar desconfiança en alguns potencials socis financers», explica la professora Ana Isabel Jiménez-Zarco, dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Segons Jiménez-Zarco, les dones tenen més dificultats per a accedir a finançament perquè una part important de les vegades els seus objectius no se centren tant en termes econòmics i, per tant, són menys ambiciosos. A més, considera que generalment les dones mostren una actitud «menys agressiva que no pas els homes a l’hora de lluitar pels negocis», i això també influeix en aquest fet.
Jiménez-Zarco apunta que moltes dones decideixen crear una empresa com a via per a conciliar vida laboral i familiar o bé per a tornar al mercat laboral o esdevenir la seva pròpia cap; i, per tant, «aquests objectius menys financers i més vinculats al creixement personal de l’emprenedora, encara que són una de les raons de la manca de confiança, també expliquen la capacitat de supervivència d’aquestes empreses». Les emprenedores «se senten més motivades a equilibrar les exigències de la feina i la família, i trien ser emprenedores a causa de la flexibilitat associada», explica Maria Àngels Viladot, experta de psicologia social de la UOC.
Viladot assenyala que està demostrat que les empreses amb una proporció més elevada de dones al capdavant obtenen millors resultats econòmics que no pas les que tenen òrgans de govern predominantment masculins
A l’estat espanyol hi ha 270.000 dones empresàries i 712.000 autònomes (de les quals el 70&% treballen el sector serveis), enfront de 600.000 homes empresaris i 1.248.000 autònoms, segons dades de l’OCDE. – REDACCIÓ