‘Learn philosophy, please’

Hi ha un consens generalitzat en dir que cal saber anglès. Aquesta és una opinió molt estesa (la podeu sentir en converses familiars, professionals o en tertúlies radiofòniques). I no seré jo qui porti la contrària: tot el que sigui conèixer i aprendre no pot ser dolent. Saber idiomes pot ser molt útil i més en aquest món globalitzat en què vivim.

Tan gran és el consens sobre aquesta qüestió que no resulta gaire difícil sentir burles i desqualificacions dirigides a aquells que no saben ni un borrall d’anglès. És relativament fàcil escoltar a algú dient alguna cosa com ara “mira que és burro, no sap anglès!”, tot fent referència a alguns dirigents polítics.

El que sorprèn és que aquest consens no hi sigui respecte a altres qüestions o
coneixements. Sense anar més lluny, no sembla escandalitzar a gaires ciutadans que els mateixos polítics que no saben anglès no tinguin cap formació en humanitats, i més concretament en filosofia. Obligar als governants i als administradors de la cosa pública a rebre algunes lliçons de filosofia no ens assegura, ni molts menys, que hagin de ser més honestos; però hi ha alguna cosa que em diu que tampoc no els faria cap mal…

Un filòsof va dir: “Fes de manera que tractis sempre la humanitat no només com a mitjà, sinó també com a finalitat”. Dit més col•loquialment: “No facis als altres el que no vulguis per a tu”. Jo diria que aprendre això és molt més fàcil que no pas aprendre a parlar un bon anglès. Però no veig que hi hagi cap pressió social perquè s’ensenyin «coses» com aquesta a les escoles ni veig que es faci burla dels polítics que ho desconeixen. I així ens va.

Per cert, el filòsof del que parlava es diu Immanuel Kant. No sé si us sona…

Albert Dresaire és informàtic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *