Els fets de violència suscitats al Capitoli dels Estats Units són certament insòlits. Com es pot entendre que el president d’un país convoqui un atac que posi en perill al seu propi vicepresident, així com a altres autoritats, a aliats i a estrets col·laboradors seus?
Però, de fet, no són fets sorprenents, sinó més aviat una tragèdia anunciada, ja que infinitat d’analistes de tot el món havien advertit dels greus riscos que implica respondre als problemes o insuficiències dels sistemes institucionals democràtics mitjançant lideratges autoritaris, populistes i controvertits, quan no obertament feixistes.
La història europea del segle XX hauria de ser suficient per entendre que això és un gran error però, per desgràcia, no és així, com ho reflecteixen les imatges d’un simpatitzant de Trump, durant l’assalt, amb una dessuadora en la qual es llegia: “Campament Auschwitz”.
Aprendre de la història segueix sent la tasca més urgent que tenim entre mans.
Aquesta és una de les notícies que Maria Rosa Buxarrais, catedràtica del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la UB, comenta aquest mes a la secció “Actualitat comentada” de revista Valors. Secció il·lustrada per Visual Omelette.