La democràcia, un tabú

Hem renunciat a la veritat, o encara pitjor, hem renunciat displicentment a la seva recerca. Occident s’ha instal·lat en una penosa autocomplaença segons la qual el nostre sistema polític és el menys dolent que coneixem. Després de mil·lennis de civilització, una idea intel·lectualment tan famèlica com aquesta s’ha imposat per sobre d’altres consideracions acontentant a tothom.

Ens conformem amb el boig conegut. De fet, estem convençuts que som lliures gràcies al gest, aparentment taumatúrgic, de posar, de tant en tant, un paperet en una urna, i hem fet d’aquest gest un tabú sacrosant.

Des d’un punt de vista polític, hem decidit congelar el temps. En un món que degut a la revolució tecnològica avança a una velocitat desbocada transformant radicalment la realitat, en termes polítics seguim ancorats en el passat, hem fet de la democràcia liberal una relíquia a la qual s’ha d’adorar, i tots ens hem convertit en inquisidors disposats a desqualificar als qui s’atreveixin tan sols a denunciar aquest penós immobilisme.

En un període de canvi de paradigma tecnològic i econòmic com el que estem vivint, no podem cometre l’error de convertir la democràcia occidental en una nova forma de religió. Cal ser clars al respecte, cap model polític és etern ni forçosament universal. Les formes polítiques neixen com a resposta a una determinada conjuntura social i intel·lectual, i no tenen altre remei que transformar-se al mateix ritme que ho fa la seva societat.

Probablement el sistema polític perfecte sigui una cosa inassolible, com la veritat absoluta. Però la filosofia no pot renunciar a la seva recerca, rebutjant qualsevol rastre de correcció política, de la qual tot filòsof ha de fugir. Doncs cada pas que donem en la bona direcció potser ens apropi tan sols una mica vers l’ideal que anhelem, però a bon segur ens allunyarà significativament de la ignorància i de la inanitat ideològica en la qual està submergida la política actual.

Antonio Fornés és doctor en Filosofia i escriptor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *