El recinte Fabra i Coats del barri de Sant Andreu de Barcelona acollirà, aquest proper cap de setmana, la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC). La setena edició de la FESC tindrà com a tema central la construcció de sobiranies. El lema d’aquest any, inspirat en el maig del 68 del que enguany se celebra el cinquantè aniversari, és “D’aquelles llambordes, aquestes alternatives”.
Més de 200 organitzacions i empreses de l’economia social i solidària estan cridades a participar en aquesta cita que demostra que una economia alternativa al capitalisme no només és possible, sinó que existeix en l’actualitat.
Organitzada per la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, la FESC comptarà amb més de 80 xerrades i activitats culturals. Colòmbia serà la nació convidada i durant la fira es podrà conèixer com s’està desenvolupant l’acord de pau de l’Havana signat entre el govern colombià i les FARC.
La FESC s’inaugurarà aquest divendres amb una xerrada sobre els reptes i oportunitats de construir sobiranies populars en la gestió dels recursos, l’economia i les relacions a càrrec de Iolanda Fresnillo, sociòloga, activista social, cooperativista i investigadora sobre deute i institucions financeres internacionals; Karen Izolda, comunera mexicana refugiada política per la lluita per l’aigua i el territori que lidera a la seva zona; i Brigitte Vasallo, escriptora, formadora, activista LGTB i feminista. La taula rodona tindrà lloc a les 19h a l’Auditori de la Biblioteca Can Fabra.
Durant la fira es presentarà l’últim Informe de Mercat Social català. Segons aquest informe, el perfil mitjà d’una organització de l’economia solidària a Catalunya és de 23 persones treballadores i un volum de negoci de 800.000 euros. El conjunt de les organitzacions que han realitzat el Balanç Social a 2018 dóna un resultat global de 6.100 persones contractades i un volum econòmic de 213 milions d’euros.
Una altra de les novetats és enguany a la FESC és que durant les conferències es farà una relatoria col·laborativa que permetrà recollir els continguts de les xerrades, per escrit, en temps real. Els textos recollits quedaran accessibles per a tothom i, d’un cop d’ull, ens farem una idea de què s’ha tractat en una xerrada
En aquesta setena edició, la FESC comptarà amb un 25% més de superfície d’exposició i un 15% el nombre de organitzacions expositores, obrint nous espais per millorar el servei i donar cabuda a més projectes d’economia solidària. – Judith Vives