Barcelona acull el IV Congrés Internacional de Monedes Socials

Eusko és una moneda local que pot utilitzar-se en establiments de tot el País Basc francès.
Eusko és una moneda local que pot utilitzar-se en establiments de tot el País Basc francès.

Els projectes basats en monedes socials tenen cada vegada més protagonisme aquí i a Europa. L’acumulació de capital en mans d’uns pocs, el paper dels bancs durant la crisi, la manca d’honestedat i la corrupció d’alguns banquers i l’augment de la pobresa, ha generat que moltes persones confiïn ara més en monedes que aposten per l’intercanvi entre les persones i en el valor de les coses, sense cap aspecte especulatiu, que en les monedes oficinals.

Davant aquest context, prop de 300 experts internacionals participaran en el IV Congrés Internacional de Monedes Socials i Complementàries, que, organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), tindrà lloc del 10 al 14 de maig al Parc Tecnològic Nou Barris de Barcelona. Aquest Congrés, que ja s’ha fet en països com França, Holanda o el Brasil, arriba per primera vegada a Espanya.

En el marc de la convenció, es presentaran i analitzaran els resultats dels projectes de moneda social duts a terme en ciutats com Còrdova, Sevilla o Santa Coloma de Gramenet i a d’altres d’europees com Lisboa, Bristol i Nantes, entre altres.

En aquest congrés experts internacionals en moneda complementària debatran l’impacte, la contribució a la diversitat econòmica, la cohesió social, la participació democràtica i la sostenibilitat mediambiental d’aquest tipus de moneda, de l’ús de la cadena de blocs (blockchain) i d’altres modalitats, com l’intercanvi o els bancs de temps.

Entre les veus més reconegudes hi ha Yasuyuki Hirota, cofundador de l’Institut de la Moneda Social (IMS), que en la ponència «Avantatges i inconvenients de l’ús de les monedes socials i complementàries: Quin tipus de valors s’ofereixen?» analitzarà els pros i els contres d’aquest tipus d’intercanvi, i Jérôme Blanc, soci-fundador de Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS), que analitzarà l’impacte socioeconòmic de la moneda local.

Durant el cap de setmana, a més, s’organitzaran tallers sobre la moneda social oberts al públic i hi haurà un mercat d’aliments i d’objectes de segona mà en què només es podran adquirir productes amb l’ús de la moneda social o l’intercanvi. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *