Joan M. del Pozo: “Les ciutats han de construir un clima ètic”

“L’objectiu de les ciutats no ha de ser només fer urbanisme dur, sinó construir un clima ètic”. Així de contundent ha estat Joan Manuel del Pozo, professor de Filosofia de la Universitat de Girona i exconseller  de la Generalitat de Catalunya, en la presentació a Mataró del llibre Ciutat de valors, ciutat valuoses (Editorial Barcino), en el marc de l’acte “Com construir ciutats més humanes?” organitzat per la revista Valors.

En una sala plena de càrrecs polítics, col·laboradors i seguidors de la publicació, el filòsof ha assegurat que els valors sempre han d’anar lligats a la política, ja que aquests sense praxis no tenen sentit. “Ara, quan es parla d’ètica i política, tothom ho relaciona amb la corrupció, però  això no és el més important; per mi el més rellevant és que l’ètica hauria de ser servidora de valors a la política”, ha explicat.

I, malgrat assegurar que no hi ha una única ètica urbana, ha desgranat alguns dels valors que per a ell haurien de ser claus a tota ciutat: l’educació – “l’educació no és una eina, sinó un valor, perquè l’educació forma conductes”, ha subratllat–; la llibertat, perquè “l’aire de les ciutats ens fa lliures”; la cohesió, el pluralisme –“valor que potencia la vida de les ciutats perquè tots podem aprendre de tots” –; la cultura i la sostenibilitat.

Valors que, combinats amb la incertesa, avui provoquen por, emoció dominant, a una discriminació educativa creixent, a una desigualtat econòmica i vital en augment, a que la pluralitat es converteixi en desigualtat, a que s’imposi una hegemonia cultural -el Halloween és un exemple evident- a viure sota la vigilància del ‘big data’ i, finalment, a la destrucció de l’espècie humana.

En el mateix acte, la Maria Coll, codirectora de la revista Valors, ha recordat que el número de la febrer de la revista també aborda aquesta mateix tema i ha presentat públicament la nova pàgina web de la publicació, que aquesta setmana ha canviat de disseny i presenta noves seccions i continguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *