Moltes persones grans se senten soles i per atendre’ls hi ha cuidadors, residències o centres de dia. Però, què passa amb els avis i àvies que, sortosament, són autònoms? One Against Lonliness és una iniciativa holandesa que pretén atendre aquesta població.
La solitud és un problema creixent arreu del món. El desemparament social, la pèrdua d’amics o familiars, la falta de relacions socials a la feina o viure en un entorn urbà, on les persones no es coneixen, acostuma a explicar aquest fenomen, que afecta en especial la gent gran. Per fer-hi front, se solen impulsar iniciatives com xarxes de suport veïnal, sovint des de l’administració o entitats de voluntariat.
Però també hi ha iniciatives que poden sorgir d’empreses privades. És el cas de la idea d’una empresa holandesa que ha creat un servei per donar conversa als seus clients, especialment la gent gran. La iniciativa l’ha posat en marxa Jumbo –una cadena de supermercats amb seu als Països Baixos amb més de 700 botigues– a través de la Kletskassa, concepte que es pot traduir com a “caixa per conversar” i que identifica el nou model de caixes lentes.
Les caixes lentes són caixes que funcionen a un ritme més lent que les convencionals. L’objectiu és fomentar la conversa entre les persones que van a comprar, amb la finalitat tant de promoure una vida més reposada i slow com d’animar la interacció social en un món cada vegada més accelerat i deshumanitzat.
La Kletskassa està pensada per a clients, sovint persones grans, que no tenen pressa i que poden aprofitar per xerrar amb el caixer. La iniciativa s’emmarca en un projecte més ampli, batejat amb el nom de One Against Loneliness, que impulsa el govern holandès per combatre la soledat entre els ancians.
Segons es pot llegir a diversos mitjans, la Kletskassa ha tingut una resposta molt positiva entre els clients de la cadena. Per això, Jumbo ja planeja crear 200 caixes iguals a tot el país. A més, les botigues de Jumbo també han introduït una “zona per xerrar” on la gent pot reunir-se per prendre un cafè i conversar. La Kletskassa no és exclusiva per a la gent gran, però els seus usuaris majoritàriament són persones de la tercera edat.
La solitud és un problema cada vegada més prevalent als països del primer món. Aquesta situació pot tenir conseqüències negatives per a la salut mental i física, i pot contribuir a perpetuar cercles de marginació i exclusió social. Per això, podria ser interessant que la iniciativa dels supermercats Jumbo es repliqués a altres llocs i arribés també als supermercats de casa nostra.
Cinc milions d’aïllats
A Espanya, la solitud afecta més de cinc milions de persones que es troben aïllades i sense el suport social necessari. I segons un estudi fet per l’Institut de Salut Mental de Catalunya, el 30 per cent de la població catalana experimenta soledat crònica o freqüent. Aquesta soledat no desitjada és fruit de canvis importants com ara la viduïtat o la pèrdua d’amics que impacten directament en la salut, sobretot, de les persones grans que pateixen aïllament. Això les fa més vulnerables als riscos quotidians i disminueix el seu benestar i qualitat de vida en diferents dimensions. Per exemple, la soledat es relaciona amb la demència, amb un augment de el risc de patir malalties cardiovasculars o amb trastorns de l’estat anímic (depressió, ansietat, fòbies), entre altres. Alhora, la soledat és una qüestió de gènere i classe social que perpetua discriminacions, ja que són les dones grans amb menys recursos les que tenen sentiments més intensos de solitud emocional.