Saps què és la gastronomia social?

Aquests dies es pot visitar al Museu Picasso una exposició sobre la presència de la cuina a l’obra de l’artista. La mostra ha comptat amb l’assessorament del xef Ferran Adrià, en una nova acció que treu el cuiner de davant dels fogons i el porta a altres àmbits, en aquest cas el món de l’art.

Des de ja fa un temps, el món gastronòmic està ampliant les seves fronteres per sortir de les cuines i connectar amb la societat a través de la cultura, però també de les causes solidàries. És el que ja es coneix com a Gastronomia social.

El cas de Ferran Adrià segurament és el més popular i vistós, però el cert és que en els darrers anys s’han vist moltes iniciatives de compromís i implicació de cuiners i xefs estrella en accions i iniciatives socials. Algunes d’aquestes iniciatives tenen un caràcter solidari, altres busquen la conscienciació de la població sobre aspectes relacionats amb l’alimentació, des del malbaratament d’aliments a la producció ecològica.

Així, per exemple, el xef italià Massimo Bottura és l’impulsor de Food for Soul, una organització sense ànim de lucre que s’ha fixat com a objectiu reduir el malbaratament d’aliments, ja que es calcula que cada any es llença una mitjana d’1,3 milions de tones d’aliments comestibles.

La cuinera Ada Perellada organitza els Gastro Recup, sopars-denúncia per conscienciar sobre el malbaratament alimentari, a banda de fer sopars solidaris per diferents causes.

Un altre projecte interessant és el de Social Fooding, una  Fundació que es dedica a recollir els excedents d’aliments dels restaurants col·laboradors i els reparteix a ONGs i entitats amb l’objectiu de reduir la fam a Barcelona.

L’eco xef Dan Barber és l’impulsor de wasTED, una iniciativa que consisteix en oferir a diferents restaurants (actualment a Londres i Nova York) menús cuinats amb productes descartats de la cadena alimentaria, com per exemple, patates foradades, caps de peix, fruites tocades o troncs de coliflor i bròquil.

Més enllà dels rànquings dels millors restaurants del món, aquestes iniciatives son interessants pel compromís social davant aquesta greu plaga del malbaratament alimentari en un món on més de 900 milions de persones passen gana en el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *