Nenes preocupades pel seu aspecte físic, que es pinten les ungles, es fan reflexos de colors al cabell o es posen maquillatge. Aquesta és la imatge estereotipada de la dona que continua oferint una part de la publicitat. El més preocupant del cas és que es tracta d’una imatge que es transmet a través dels anuncis de joguines, tal i com adverteix un informe elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre els anuncis de la campanya de Nadal. Aquest informe conclou que un 11% dels anuncis de joguines mostren nenes preocupades pel seu aspecte físic, un percentatge que duplica el de la campanya de Nadal anterior, en què el percentatge de cosificació de les nenes en la publicitat de joguines va ser del 4,2%.
L’informe “La representació dels estereotips de gènere en la publicitat de joguines durant la campanya de Nadal 2017-2018” va analitzar la campanya publicitària de joguines en el període del 10 d’octubre al 6 de gener. Els prestadors examinats van ser TV3, Super3 i 8tv. Entre altres qüestions, l’informe també fa palès que el nombre d’estereotips de gènere presents en els anuncis de joguines va créixer fins al 34,7%, tot i que des del 2012 aquesta tònica havia anat en descens. El màxim es va assolir l’any 2004, amb un 50,4% d’anuncis amb estereotips de gènere.
Nines per les nenes, cotxes pels nens
En total, es van analitzar 236 espots de joguines diferents, dels quals 82 anuncis transmetien algun estereotip de gènere. En concret, un 63,4% dels anuncis contenien estereotips femenins (52 espots) i el 36,6% (30), masculins. Del total de representacions, la proporció que s’associa amb al gènere femení va mostrar una tendència a l’augment: el 67,9% d’enguany va representar un increment respecte de les campanyes del 2016-2017 (66,7%) i del 2015-2016 (58,7%). Entre les representacions que es van poder veure, hi ha la de la nena que juga només amb nenes (22,4%) i nena que juga amb nina (18,7%).
Pel que fa als estereotips masculins, la publicitat mostra tres imatges habituals: nens que juguen només amb nens sense interaccionar amb nenes (51,2%), nens que juguen amb cotxes (37,2%) i nens que competeixen en el joc (11,6%). Aquests estereotips van aparèixer sobretot en dues tipologies de joguines: autopistes i accessoris (34,9%) i vehicles en miniatura (25,6%).
Per últim, la publicitat continua establint la relació entre certes joguines i un gènere determinat. Així, es continuen associant les nines a les nenes mentre que les autopistes, vehicles en miniatura i els jocs de punteria i habilitat es vinculen als nens.- J. VIVES