Jocs terapèutics per millorar la mobilitat de persones amb paràlisi cerebral

La Universitat Rovira i Virgili crearà una plataforma amb jocs personalitzats que tindran com a objectiu millorar les condicions de vida de persones amb paràlisi cerebral. La plataforma, que porta el nom de GABLE, Gamifications for a Better Life, es va començar a desenvolupar l’any 2016 per part del grup de robòtica de la universitat.

El projecte parteix del principi que el joc permet millorar l’equilibri i la mobilitat del jugador, facilitar les relacions dels pacients a través de jocs col·laboratius amb altres jugadors simultanis. Al mateix tempos, el joc proporciona mecanismes de control per als cuidadors per conèixer la seva evolució. Ara, els jocs s’estan posant a prova de manera experimental al taller de Reus i a la Fundació l’Espiga de Vilafranca del Penedès.

Domènec Puig, Julián Crsitiano i Saddam Abdulrhman Hamed Abdulwahab, del grup Robòtica i Visió Intel·ligent, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, son els encarregats de desenvolupar la plataforma. Després de treballs previs que han fet sobre tecnologies emergents del joc, com ara la realitat augmentada, han introduït l’aprenentatge automàtic per personalitzar els jocs a cada jugador, adaptar-lo a les necessitats de cadascun amb nivells que es modulen depenent de la seva resposta.

De moment estan treballant amb persones que tenen cert grau de mobilitat amb l’objectiu d’ajudar a millorar aspectes com l’equilibri fisiològic o el control de moviments. Els jugadors utilitzen una taula d’equilibri, la balance board, i el joc es desenvolupa a través del moviment que fan damunt de la taula.

El disseny d’aquests jocs suposa “un repte” perquè estan plantejats per ajudar a “socialitzar” les persones amb paràlisi cerebral. Les limitacions físiques fan que sigui difícil per a ells jugar a molts dels jocs existents. Per això es treballa amb “el repte de convertir-los en jocs socials”, que garanteixin que s’hi pugui establir grups de jugadors amb jugadors amb diferents habilitats i que “necessiten una consideració especial”, expliquen. – Red

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *