Tres anuncis per lluitar contra la pobresa energètica  

Coincidint amb la celebració de la Setmana Europea contra la Pobresa Energètica, entre el 17 al 22 de febrer, les entitats que han impulsat el projecte Fuel Poverty Group han fet tres spots per informar i conscienciar sobre tres aspectes bàsics relacionats amb la pobresa energètica.

Fuel Poverty Group és una xarxa de persones i entitats implicades que s’han unit per combatre la pobresa energètica des dels àmbits al seu abasts. Les entitats promotores són l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD)Ecoserveis.

Els tres anuncis que han elaborat per la Setmana contra la Pobresa Energètica reflexionen sobre la dificultat de moltes persones per entendre la factura, volen conscienciar sobre el fet que l’energia és tan bàsica com el menjar i aclarir que no es pot tallar el subministrament.

En el primer anunci, expliquen que a Catalunya hi ha una llei per no patir pobresa energètica. La llei 24/2015 recull, entre altres garanties, un principi de precaució, segons el qual les empreses subministradores no poden efectuar el tall del servei a cap persona sense contacte previ amb els serveis socials perquè determinin si es troba o no en situació de vulnerabilitat.

El segon anunci evidencia el desconeixement que té la ciutadania en entendre la factura. El 80,5% de les llars desconeix la diferència entre el subministrament d’electricitat en el mercat liberalitzat i en el mercat regulat (PVPC). El 41% de les llars tampoc sap quin tipus de tarifa elèctrica disposa i, fins a un 24% ignora quina és la potència contractada.

Per últim, el tercer spot explica que la pobresa energètica afecta negativament en el benestar, ja que té una influència en la salut és innegable, és causa de més mortalitat, provoca i agreuja malalties respiratòries i cardiovasculars. A més, pot tenir conseqüències negatives per a la salut mental.

A banda dels anuncis, l’entitat també ha fet una Declaració conjunta dia Europeu Contra la Pobresa energètica. La declaració reivindica que la perspectiva de gènere sigui incorporada en les polítiques de lluita contra la pobresa energètica, atès que la desigualtat de gènere és un factor que provoca més incidència de la pobresa energètica en les dones.

Setmana de la Pobresa Energètica

La Setmana Europea de la Pobresa Energètica és una iniciativa que vol ressaltar la importància de la pobresa energètica a Europa i la responsabilitat que tenen les institucions europees, nacionals, regionals i locals en la matèria; fomentar el debat entre tots els agents i la pròpia ciutadania i fomentar la col·laboració entre països, institucions i organitzacions europees. La celebració de la setmana de la lluita contra la pobresa energètica, commemora la tercera (del 17 al 22 de febrer de 1956) i última de les extraordinàries onades de fred que van recórrer Europa al febrer de 1956. Durant aquest mes, Europa va suportar unes gelades excepcionals i un fred intens durant gairebé un mes, completant l’hivern més dur a Europa i Espanya des que existeixen registres.- J. VIVES

Uneix-te al debat

  • Relacionem aleshores la complexitat dels casos i l’augment amb la pobresa? Luis: Jo diria més amb el moment social que amb la pobresa en si.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *