Valors es pregunta si hi ha guerres necessàries un any després de l’inici de la invasió d’Ucraïna

Després d’un any de la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus i l’inici de la consegüent guerra, els moviments pacifistes catalans alerten que s’està imposant una justificació moral i utilitarista d’aquest conflicte bèl·lic, en la mesura que es tracta d’una agressió d’un país contra un altre. Un dilema ètic en tota regla: les guerres poden arribar a ser necessàries? 

Segons l’historiador Richard Holmes, la guerra és una experiència universal que comparteixen tots els països i totes les cultures. I, segons Sun Tzu, “la guerra és el conflicte d’Estat més gran, la base de la vida i la mort, el Tao de la supervivència i l’extinció”. I, per tant, encara que molts no voldríem que existís, per conèixer el passat i l’essència humana “és imperatiu estudiar-la profundament”. No podem ignorar-la.

Per avançar en la reflexió al voltant d’aquest dilema, us recomanem de llegir les opinions dels experts Adolfo Pérez Esquivel, activista guardonat amb premiat Nobel de la Pau; Pablo Aguiar, investigador de l’ICIP; Carlos Umaña, activista per a la prohibició de les armes nuclears; Enric Ibarz, coordinador del projecte MADAD al Líban; i Patricia Simón, periodista especialitzada en drets humans. I vosaltres, què en penseu? Ens acompanyeu a reflexionar-hi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *