Més de la meitat de casos de racisme a Catalunya no es denuncien

Un informe de SOS Racisme amb dades del 2018 demostra que més de la meitat de casos de racisme no es denuncien. Segons l’estudi “Invisibles. L’Estat del racisme a Catalunya”, SOS Racisme va detectar al llarg de l’any passat 151 situacions racistes, de les quals el 52% no es van denunciar a la policia. En el cas del racisme entre particulars, que abasten els conflictes entre veïns i els enfrontaments a la carrers, tan sols s’han denunciat el 36%, segons el mateix estudi. De les 55 situacions de racisme identificades el 2018 el 64% no van ser denunciades.

Aquesta darrera tipologia de casos entre particulars van superar l’any passat per primera vegada els casos de suposats abusos per part de la policia, que fins ara lideraven la primera tipologia d’agressions racistes denunciades.

Una de les causes que expliquen l’augment d’aquest tipus de situacions racistes, segons l’ONG, es deu al context sociopolític i, en concret, a l’aparició de Vox, que està provocant que es normalitzin determinats discursos que cerquen un enemic concret.

L’entitat  ha gestionat 72 denúncies noves aquest any, de les quals 20 han estat per agressions i discriminacions entre particulars. I juntament amb els casos d’altres anys que encara estan oberts, SOS racisme està col·laborant en 57 casos denunciats.

Per altra banda, l’informe mostra una certa disminució de denúncies per suposades agressions i abusos per part de la policia i cossos de seguretat, que han passat del 29% al 13%, però tot i això SOS Racisme matisa que això no vol dir que hagin desaparegut sinó que hi ha por a denunciar-les o es considera que no tenen recorregut legal.

El Govern de la Generalitat ha elaborat un projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació per lluitar, entre d’altres qüestions, contra el racisme. Aquesta proposta està a l’espera de l’aprovació del Parlament. Des de SOS Racisme es reclama un pla de país i una estratègia més àmplia per donar cobertura a tota mena de casos de racisme, com per exemple els que es produeixen en el cas dels menors estrangers no acompanyats. Aquest any es preveu que arribin més de 5.000 menors a Catalunya, segons les dades del Govern català.  – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *