La llibertat d’expressió, protagonista del Barcelona Creative Commons Film Festival

La defensa de la llibertat d’expressió serà el tema principal del Barcelona Creative Commons Film Festival, que arrenca dimarts 5 de juny al CCCB. El festival, que arriba a la novena edició, oferirà fins el dia 10 les millors obres de cinema i audiovisual creat amb llicències lliures. Les projeccions es faran al MACBA, CCCB, Pumarejo i El Born CCM.El certamen comença dimarts 5 amb una jornada centrada en la denúncia de la censura i la pèrdua de llibertats bàsiques com la d’expressió. Està organitzada conjuntament amb el col·lectiu #NoCallarem i el CCCB en el marc del dia Orwell. En aquesta jornada es presentarà la iniciativa Artist At Risk que proporciona vies segures a artistes amenaçats als seus països per falta de llibertat d’expressió.

A les 19.30 h tindrà lloc la projecció inaugural “Tijera Contra Papel”, un documental de Gerard Escuer que fa un repàs del paper de la censura al llarg de la història d’Espanya i posa sobre la taula els principals casos actuals de censura.A les 21.30 h tancarà la jornada inaugural el debat #NoCallarem amb Gerard Escuer, Pablo Hassel, raper i poeta, condemnat a 5 anys en successives condemnes, Elgio, raper membre de la Insurgencia, condemnat a 2 anys i un dia, Anaïs Franquesa, directora de Litigi de IRIDIA Centre per la Defensa dels Drets Humans, Kaissa Ould Braham, periodista i activista Cabilenca i amb l’absència forçada de Valtonyc.

Un dels plats forts del festival serà la projecció “La Sangre de Cronos” i el debat “Memòria edificada: espais que expliquen històries”. “La Sangre de Cronos”, documental la performance Tentativa Artaud que es va fer a Xile entre el 1974 i el 2008 en un immoble que va ser ocupat militarment el 1977, transformant-se en un centre d’escoltes telefòniques, espai de detenció i tortura. Des del 2004, la casa és la seu de la Fundació i el Museu Salvador Allende.

A continuació tindrà lloc el debat Memòria edificada: espais que expliquen històries, un debat sobre la importància de fer de la memòria, una eina de construcció de futur. L’acte comptarà amb la participació d’Ivan Flores, filòsof i director del projecte FONDART “Ronald Kary. El trabajo de lo virtual”, Lorena Daniela, presidenta de la Fundación Ronald Kay iMontserrat Iniesta, directora del Born Centre de Cultura i Memòria.

Com cada any, totes les activitats del festival són de lliure accés fins a completar aforament. Algunes requeriran inscripció prèvia al web del festival. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *