Els nens abans volien ser bombers, avui volen ser youtubers

ReSet-Galletas-oreo
Fa dècades quan a un nen se li preguntava què volia ser de gran contestava professions com bomber, astronauta, futbolista o veterinari. La imaginació volava. Després, pensant amb l’estabilitat econòmica, també es va posar de moda funcionari. Avui, en canvi, una de les feines més anhelades pels més petits, és bloguer o youtuber, professions que els seus avis no sabrien ni definir.

Si fa uns anys aquestes dues professions tenien un pes anecdòtic a l’enquesta “¿Que quieres se de mayor?” que publica l’empresa de Recursos Humans Adecco, ara apareixen en el tercer lloc del rànquing. Concretament ser youtuber, gamer o bloguer sumen el 9 per cent de les preferències del total d’enquestats.

Però una persona pot viure de penjar els seus vídeos a les xarxes socials? Segons els experts, avui només uns pocs privilegiats amb molta influència ho poden fer, però és una professió a l’alça. “A dia d’avui, la majoria encara no pot viure només d’això i necessiten altres feines, però també és cert que cada cop més els plans de màrqueting de les empreses els tenen en compte com un dels canals on fer publicitat i són cada cop més cotitzats”, subratlla l’expert en màrqueting d’influencers Òscar Cumí. De fet, al voltant d’ells, ja s’han crear també altres negocis.

A més, cal tenir clar que els youtubers, segons assegura Elisenda Estanyol, directora del màster universitari de Comunicació Corporativa, Protocol i Esdeveniments de la UOC, “han vingut per quedar-se” perquè es tracta de figures relativament joves i amb seguidors també joves.

Que un influencer tingui més o menys èxit depèn de diversos factors. Segons els experts, tenir un criteri propi, mostrar credibilitat, ser honestos amb l’audiència i creure en allò que es diu fa guanyar subscriptors. En canvi, donar publicitat a una marca que no s’adeqüi amb la pròpia personalitat, fer discursos despectius o mostrar actituds vexatòries o humiliants pot portar a la pèrdua de seguidors.

Però no sempre és així. Crida l’atenció, per exemple, que Reset, el youtuber que va donar pasta de dents dins una galeta Oreo a un indigent de Barcelona, tingui actualment més d’1,1 milions de subscriptors, o que el youtuber d’Alacant que es va fer famós fa un temps per haver rebut un cop de puny d’un repartidor a qui va anomenar caranchoa hagi multiplicat els seus seguidors arran d’aquest fet fins a arribar al mig milió.

La professora Estanyol recorda que aquest “és un camp que no està regulat i, per tant, cal esperar que siguin els seguidors els qui mostrin el seu rebuig quan hi ha pràctiques poc ètiques” i pronostica que a la llarga hi haurà associacions professionals que evitaran aquest tipus de comportaments. Però quan tardaran a aparèixer?

Mentrestant, potser ens hauria de preocupar que el somni dels infants avui sigui convertir-se en youtubers, figures sense necessitat d’estudis, amb influencia mundial gràcies a les xarxes socials i a l’impacte dels seus missatges, no pels seus descobriments o accions. I, per altra banda, pensar eines educatives perquè els joves seguidors aprenguin a discernir dins aquest món de bloguers i influencers, alguns amb ètica, però altres no. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *