Humans i robots. Ens diferenciarem?

Encara que segons les enciclopèdies online la paraula ‘roboètica’ va ser pronunciada per primera vegada l’any 2002 pel científic de l’escola de Robòtica de Gènova, Gianmarco Veruggio, les dues disciplines només s’han relacionat seriosament fins fa escassos anys quan la robòtica ha superat l’àmbit industrial i el militar i ha entrat en sectors encara més delicats com l’assistencial o el familiar.
En aquests moments sembla, però, que el mercat comença a prendre nota dels problemes que tenim sobre la taula i dels que manquen per arribar. Segons l’enquesta anual de l’Associació Espanyola de Directors de Recursos Humans i la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials, el segon perfil més sol·licitat en el mercat laboral és l’expert en “ètica de dades” i privacitat; l’element més polèmic de la Intel·ligència Artificial (IA) a part del poder de decisió.
Els robots ens poden semblar personatges de ciència-ficció, però són una realitat creixent. Ja formen part de la nostra vida. Les màquines estan dissenyades perquè automatitzin processos, redueixin costos i temps, però també perquè prenguin decisions. Però què passa si el robot pren una mala decisió? Per exemple, si un cotxe autònom mata un vianant, qui n’és el responsable? Estem preparats perquè un algoritme decideixi sobre la nostra vida, el nostre futur?
Els robots tenen emocions? I consciència? I valors? No tots els científics responen afirmativament aquestes preguntes, però molts robots, perquè semblin més humans, més empàtics, ja actuen com si fos així. El robot més destacat del 2018 va ser Pepper, el primer robot humanoide social que pot reconèixer cares i emocions humanes bàsiques. Un amic perfecte per un fill. Un cuidador ideal per a una persona gran. Fins i tot, una possible parella per algú que es pugui sentir sol o sola.
No ens hauria de preocupar que valors que fins ara s’establien entre humans, com l’amistat, la companyonia, l’amabilitat, la cordialitat… també s’intentin construir entre robots i humans? Si creem robots que puguin fer i sentir el mateix que els humans, amb què ens diferenciarem? Serem capaços de conviure robots i humans sense fer-nos mal? S’han de marcar uns límits ètics a la IA?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *