Joshua Wong, el jove rebel de Hong Kong

2012: Quan tenia 15 anys, Joshua Wong i alguns amics van crear l’associació Scholarism. Aquest grup, nascut amb la intenció de donar veu als estudiants de Hong Kong, va liderar una manifestació de 120.000 joves per protestar contra un programa educatiu del Partit Comunista per ensenyar valors patriòtics a l’escola.

Aquests adolescents rebels van sacsejar la política de Hong Kong i es van convertir en una pedra a la sabata per al règim xinès. Després d’ocupar les oficines governamentals, el moviment d’universitaris i alumnes de secundària va aconseguir que es revoqués el projecte.

2014: Però el nom de Joshua Wong no es va fer conegut fins més tard. Amb 17 anys va ser un dels líders de les mobilitzacions en contra del pla de reforma electoral de Pequín per a l’antiga colònia britànica. Quan aquestes protestes van ocupar els carrers i la policia va començar a ruixar amb gas pebre alguns dels manifestants, alguns es van protegir amb els objectes que duien a les mans per si plovia. Havia nascut la Revolució dels Paraigües.

Defensor de la protesta pacífica i la desobediència civil, Wong creu que malgrat que molts dels estudiants encara no tinguin edat per votar, han d’estar a primera línia de les protestes. En diversos discursos ha animat els seus companys de generació a “preocupar-se més” per la política i que visquin “cada batalla com si fos l’última”.

Els seus discursos arengant les masses durant les protestes van convertir-lo ben aviat en un símbol del moviment a favor de la democràcia a Hong Kong. La seva capacitat de lideratge es va demostrar quan va instar els seus seguidors a descarregar-se una aplicació que permet comunicar-se sense connexió a Internet, davant la por que el govern tallés l’accés a les xarxes mòbils. L’app va registrar ràpidament més de 100.000 descàrregues.

2019: Han passat uns quants anys, però Joshua Wong continua tenint cara de nen. Amb 22, darrere les seves característiques ulleres negres, manté intactes els principis de quan encara anava a l’institut. Des de la Revolució dels Paraigües, quan va ser assenyalat oficialment com una amenaça per a la seguretat, Wong ha anat entrant i sortint periòdicament de la presó.

Aquest noi escanyolit amb les dents una mica sortides diu que la passió per la política li ve dels seus pares. Li agrada citar la frase “el poble no ha de témer els seus governants, són els governants que han de témer el seu poble”, treta de la pel•lícula “V de Vendetta”. El seu ídol és Wang Dan, un dels líders estudiantils de la revolta de Tiananmen, de la qual ara es commemora el 30è aniversari.

Les darreres setmanes, Hong Kong ha tornat a ser notícia per les protestes en contra del decret d’extradició que han tret centenars de milers de persones al carrer. Organitzacions de defensa dels drets humans i diversos sectors socials consideren que el projecte de llei impulsat per la cap del govern regional, Carrie Lam, faria perdre la independència judicial de l’illa.

El 17 de juny, l’endemà d’una manifestació de prop de dos milions de persones, Joshua Wong va sortir de la presó després de complir una condemna de dos mesos. Gairebé immediatament, va sumar-se a les protestes al carrer. Hi ha costums que no es perden…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *