Gairebé una de cada dues persones del barri del Raval de Barcelona és nouvinguda. Braval és una de les prop de 30 entitats – a més de les moltíssimes persones que també ho fan a títol individual- que ajuden a l’acollida d’aquestes persones i a les famílies que tenen més dificultats.
Segons Josep Masabeu, doctor en pedagogia i president de Braval, “el Raval sempre ha estat un barri d’acollida, però actualment, com que es tracta de persones d’altres ètnies i de diferents llocs del món, aquest valor adquireix una major importància”.
En aquest sentit, un dels objectius principals que tenen els veïns del Raval i l’entitats que hi treballen és eliminar qualsevol tipus de prejudici que es pugui generar “Sobretot s’ha d’aconseguir la barreja de la gent perquè així es trenquen els estereotips”, un dels principals entrebancs a l’hospitalitat, segons Masabeu.
Però també n’hi ha d’altres. “No som prou hospitalaris perquè no ens han ensenyat a ser-ho”, afirma. I, de seguida, puntualitza: “A part de les entitats hi ha molta, molta gent, que ajuda al Raval i gràcies a aquesta solidaritat i a l’extraordinària xarxa social que s’ha creat, el barri no ha explotat com sí ha passat a París”, en referència a revoltes que es van produir en les banlieues, barris suburbials de París.
Però el valor de l’hospitalitat tampoc no es podria practicar sense una figura clau: la dels voluntaris. “Els voluntaris són persones que tenen en comú la generositat; valor que es transmet en espiral. Els nois i noies es pregunten: “I aquest (en referència al voluntari) per què no s’està a casa veient la tele? I llavors quan els toca a ells, perquè s’han fet grans, fan el mateix”.
Preguntat pels principals reptes del barri del Raval avui, Josep Masabeu ho té clar: la manca de feina. El barri del Raval el gener del 2017tenia un 10,1% d’atur segons dades de l’Ajuntament de Barcelona. “S’està fent un gran esforç, però aquest és ara el gran problema del barri”, afirma.
Podeu sentir l’entrevista sencera a:
Molts bons records de la gent de a Braval i en especial d’en Pep, també com a professor a Bell-lloc. Necessitem gent amb capacitat de servei i entrega als altres com la d’en Pep. “DONAR SENSE ESPERAR RES A CANVI”.