La seguretat humana a debat

La XXXIII edició del Curs d’Estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) tindrà la seguretat com a tema principal.

Sota el títol ‘Una altra seguretat és possible: seguretat humana versus (in)seguretat militar’, aquest curs té com a objectiu explorar les possibilitats reals i fàctiques que ofereix la seguretat humana. Es tracta d’un nou concepte alternatiu de seguretat que situa les persones com a centre focal. Des d’aquesta nova significació, la seguretat es desplaça cap a una lògica estretament lligada al desenvolupament humà i a la qualitat de vida de les persones d’una forma transversal.

El curs vol aprofundir en les polítiques de seguretat basades en la cultura de pau i la seguretat humana que operen actualment, tant a nivell global com regional o local. De la mà d’experts i activistes, s’analitzarà el seu grau d’implementació a diferents escenaris, que inclouen l’estudi de casos del Nord Global i del Sud Global, com també regions amb estabilitat política i zones en tensió o conflicte. L’objectiu és desmuntar la fal·làcia que amaga la tradicional equació “més militarització = més seguretat” per a explorar les possibilitats reals i fàctiques que ofereix la seguretat humana.

El curs se celebrarà entre el 5 i l’11 de juliol al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès i arrencarà amb una conferència a càrrec de John Paul Lederach.

En total, s’oferiran un total de 26 conferències emmarcades en diversos àmbits temàtics relacionats amb la seguretat humana. Les conferències aniran a càrrec de personalitats com Yayo Herrero, Christophe Barbey, Federico Mayor Zaragoza o Lily Traubmann.

El curs s’estructura a partir de diferents blocs en els quals es tocaran temes como les polítiques de seguretat basades en la cultura de la pau, les polítiques locals per la pau, les polítiques globals de pau i les iniciatives de la societat civil en conflictes armats. Es pot consultar el programa aquí. – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *