Art contra l’estigma de la malaltia mental

Una exposició recull una antologia d’obres realitzades per persones amb malalties mentals. Titulada “L’art irreductible: Miratges de l’Art Brut“, aquesta mostra pretén revisar el concepte art brut a partir de la seva recuperació històrica per tal de redefinir-lo, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental, lluitant contra l’estigma que pateixen.

La mostra també visualitza la vessant mèdica i terapèutica d’aquest tipus d’art (la base sobre la qual Dubuffet va definir l’art brut), amb obres de pacients de les col·leccions dels Doctors Obiols i Sarró, i amb peces actuals de persones amb malalties mentals, de la col·lecció Sant Pere Claver.

L’exposició ha estat promoguda per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Bassat, al costat de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Setba, la Fundació Sant Pere Claver i el departament de Cultura.

L’exposició es pot veure fins aquest dissabte a La Model i a partir del 22 de novembre a la Nau Gaudí de Mataró. La mostra inclou material gràfic i documentació històrica de dues institucions: la presó Model i el Frenopàtic de les Corts; les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels Doctors Obiols i Sarró; i la malaltia mental avui, amb peces de la col·lecció Sant Pere Claver. A la Nau Gaudí, les peces es mostraran en diàleg amb obres seleccionades per la comissària de l’exposició, Mery Cuesta. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *