La irrupció aquest 2023 de programes capaços de crear continguts com si fossin humans (el paradigma és el chatGTP), ens ha pertorbat. Una ètica específica, i global, de la intel·ligència artificial calmarà la nostra por? Aquesta és la pregunta que es planteja el primer número de 2024 de la revista Valors, que tracta des del seu punt de vista un dels principals temes de debats de l’agenda pública en el món occidental.
“Tot algoritme està vinculat a un sistema de valors”, respon Núria Vallès, sociòloga especialitzada en estudis de la ciència i la tecnologia, en l’entrevista principal del monogràfic, on defensa que és necessari revisar els principis ètics que regeixen les grans empreses que desenvolupen les eines de la IA. A l’espai central de la revista també són entrevistats Antonio Luís Terrones, membre del Grup d’Ètica Aplicada (GEA) de l’Institut de Filosofia del CSIC, i Nuria Oliver, enginyera de telecomunicacions i directora de la Fundación ELLIS Alicante, des d’on desplega un discurs entusiasta davant les possibilitats socials de la IA. Escriuen per al monogràfic Albert Sabater, doctor en Estadística Social per la Universitat de Manchester i director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, i Karina Gibert, directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), degana del COEINF i assessora del govern català i de la Comissió Europea en ètica i IA.
Fora del monogràfic, La conversa es dedica a analitzar en quins valors s’ha posat més èmfasi (i en quins massa poc) a les nostres escoles després dels mals resultats obtinguts pel sistema educatiu català en el darrer informe PISA. Se’n parla amb Mònica Nadal, directora de Recerca a la Fundació Jaume Bofill, i Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
A l’apartat de l’entrevista d’actualitat, la filòsofa Marina Garcés assegura -arran de l’aparició del seu nou llibre El temps de la promesa (Anagrama, 2023)- que: “Donar la paraula i, en aquest món d’incertesa, situar les coses en un temps concret, ens fa por”. – REDACCIÓ