Valors reflexiona sobre la societat de la incertesa en plena pandèmia

El Coronavirus ens ha sumit, definitivament, en la societat de la incertesa, en què res és segur, tot és fluctuant i fràgil. Aquest és el tema de portada de la revista Valors del mes de maig, il·lustrada com sempre per Raúl Campuzano. “Vivim en un temps en què les velles aspiracions de prosperitat i progrés s’han desinflat, els governs nacionals s’han desdibuixat amb la globalització, el coneixement ha passat a ser efímer i els efectes de la crisi econòmica i de la revolució digital només ens han provocat noves preguntes: podrem conservar la feina davant l’expansió de la Intel·ligència Artificial? Si els populismes guanyen terreny que passarà amb els sistemes liberals-democràtics i amb els nostres drets? I, si no aturem el canvi climàtic, perilla la nostra existència?”, s’afirma a l’editorial del número.

A reflexionar sobre tot això hi ajuden cinc articulistes, d’entre els quals destaca Victòria Camps, membre del Consell d’Estat i catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UB. “La crisi del coronavirus ens ha vingut a recordar un cop més quina és la nostra realitat. Estem molt lluny de l’’homo deus’ que alguns transhumanistes albiren com una probabilitat no descartable”, afirma Camps en el seu article, titulat ‘Gestionar la incertesa és compartir-la’.

Els altres col·laboradors del monogràfic són José Ramón Ubieto, psicoanalista i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC; Andreu Segura, epidemiòleg jubilat i especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública; Xavier Ferràs, professor del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i ‘Data Sciences’ d’ESADE; i Enric Prats, doctor en Pedagogia per la UB i professor de Pedagogia Internacional de la facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. També entrevistem Miquel Seguró, investigador de la Càtedra Ethos de la URL i professor de Filosofia de la UOC, el qual assegura: “Cal integrar la incertesa a l’existència“.

A La Conversa també hi és present el Coronavirus: el confinament ha accelerat un procés pel qual la cultura cada cop passa més per les pantalles i el món digital i menys per la presència física i el món analògic. Com transforma això els seus valors? “Un llibre que t’arriba per missatger no té història; si el compres a llibreria sí que té un relat propi” afirma l’escriptor Jordi Carrión; ” La necessitat d’estar presents a tothora creant propostes impactants elimina la reflexió” complementa el gestor d’empreses culturals Jordi Sellas.

Finalment, a l’entrevista d’actualitat, es conversa amb Míriam Tirado, escriptora, consultora en temes d’educació i autora del llibre Rabietas (Ed. Urano, 2020), la qual afirma: “És bo que els fills s’avorreixin. I si els permetem estar avorrits veurem com ells mateixos, sols, transformen aquest avorriment en un aprenentatge”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.