Valors reclama poder sentir la veu dels intel·lectuals per afrontar els reptes de futur de la humanitat

Especialment en la segona meitat del segle XX, però també abans, era molt evident qui eren els intel·lectuals d’una societat: filòsofs, escriptors, polítics… pensadors de referència que en moments crítics (crisis sanitàries, econòmiques, polítiques o socials) tenint una visió panoràmica de la situació, sabien analitzar el present i la seva opinió era escoltada. Eren far referència. 

Avui en dia, els trobem a faltar. Quan hi va haver la pandèmia, la veu dels intel·lectuals no es va sentir prou. Quan l’alarma sanitària es va transformar en una crisi econòmica i social mundial de grans dimensions, la veu dels intel·lectuals també es va fer fonedissa. Actualment, dues guerres –a Ucraïna i a Palestina– desestabilitzen, com feia anys que no passava, l’ordre mundial. I, ens tornem a fer la mateixa pregunta: on són els intel·lectuals?

Però qui són els intel·lectuals del segle XXI? Els periodistes de les tertúlies matinals? Els influencers? Potser hem de buscar un significat nou al concepte? Pot una societat evolucionar sense un grup d’homes que es dediquin a la reflexió crítica de la realitat ia la comunicació d’aquestes idees? I si els intel·lectuals hi són, però no els escoltem?  

En el #Valors220 corresponent al mes de desembre, intentem esbossar algunes respostes a aquestes preguntes amb François Dosse,  historiador de l’intel·lectualitat francesa; David Jiménez Torres, qui acaba de publicar un llibre sobre la història dels intel·lectuals a Espanya; Núria Sara Miras, professora de Filosofia Política a la Universitat de Barcelona; Basilio Baltasar, autor del llibre El intelectual rampante; i Joan Safont, periodista, escriptor i doctorat en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura.  

Fora del monogràfic, la secció La conversa es dedica a parlar dels reptes socials, culturals, econòmics i polítics que té Catalunya just en el moment en què el país ha arribat oficialment a la xifra de vuit milions d’habitants. En aquesta ocasió, dialoguen en aquesta secció Manel Pardo, exresponsable del programa Civisme i valors de la Generalitat, i Pau Miret, del Centre d’Estudis Demogràfics. A l’entrevista d’actualitat, finalment, s’entrevista Eduard Sala, nomenat recentment com a nou director de Càritas Diocesana de Barcelona. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *