Valors es pregunta si és possible superar l’era de la distracció

Vivim una crisi de l’atenció. O dit d’una altra manera: estem en l’era de la distracció. La nostra capacitat de concentració es redueix de forma accelerada i aquesta és una crisi que afecta totes les edats. No parlem d’hiperactivitat –en el sentit de poder de fer moltes coses a l’hora–, sinó de la pèrdua d’interès per les coses i per la capacitat de ser captivats pels milions d’inputs que ens sedueixen cada dia (xifrats en uns onze milions, tot i que només som conscients del cinc per cent). Un volum d’estímuls que s’ha multiplicat per milers amb l’arribada de la societat digital.

Qui es beneficia de l’economia de l’atenció? Quines són les causes i quines poden ser les conseqüències d’aquesta crisi? Com superar l’era de la distracció? Com educar en l’atenció? Aquestes són algunes de les preguntes que intenten respondre les persones que intervenen en el monogràfic del número 219 de la revista Valors: Josep Lluís Micó, periodista i actual degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull; David Bueno, fundador de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st; Luis López, doctor en Psicologia, director del programa TREVA de ‘mindfulness’ a les aules i autor d’Educar la atención (Plataforma); Na Pai, activista, artista i autor de La nostra atenció ha estat raptada (Tigre de Paper); i Modesta Pousada, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i directora del grau de Psicologia de la UOC.

Fora del monogràfic, a La conversa Pablo Aguiar (director de l’àrea Diàleg social i polític de l’ICIP) i Pol Bargués (investigador sènior del CIDOB-Barcelona Centre for International Affairs) hipotitzen sobre la possible alteració dels valors fundacionals europeus que es podria produir si s’acomet una nova ampliació de la Unió Europea, esbossada pel 2030, després d’haver vist com aquests valors europeus s’han posat en tensió amb l’actitud de països de l’Est com Polònia, Hongria o Eslovènia en els darrers anys. A l’entrevista d’actualitat s’entrevista Elisabeth Attar Lheure, membre de la comunitat catalana bahá’i, històrica impulsora del diàleg interreligiós a casa nostra i que ha estat guardonada amb la desena edició del Memorial Cassià Just que atorga la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *