Valors comença el 2020 a la recerca del sentit comú

En el moment en què des de diferents ideologies s’apel·la al sentit comú, ens preguntem què és i si realment és objectivable i general. En parlem, al monogràfic d’aquest mes, amb entrevista Teresa Hoogeveen, llicenciada en Filosofia i membre del Seminari de Filosofia i Gènere-ADHUC, Centre de Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona des del 2016. Va obtenir el màster en Pensament Contemporani i Tradició Clàssica també a la UB, amb un treball de final de màster sobre la gènesi i l’elaboració dels conceptes de sentit comú i comunicabilitat en la Crítica de la facultat de jutjar, d’Immanuel Kant.

“Avui el sentit comú pot ser una eina pel populisme, però també una força de resistència”, diu a l’entrevista que li fa Maria Coll. En el mateix monogràfic intervenen també Gregorio Luri, doctor en Filosofia i especialista en pedagogia, amb un article titulat El sentit comú i les virtuts de la gent corrent; Joan Cuscó, doctor en filosofia i especialitzat en musicologia, amb la reflexió Seny i sentit comú; i Claudi Alsina, matemàtic, catedràtic de la facultat d’Arquitectura de la UPC i autor del llibre El sentido común a su alcance (Ariel) que escriu L’aprenentatge del sentit comú.

Fora del monogràfic, podreu llegir una entrevista a Sami Naïr, que ens parla de la filòsofa francesa Simone de Beauvoir, que ell va conèixer personalment. En un moment en què el feminisme reclama amb insistència la igualtat de la dona, el catedràtic de Ciències Polítiques ha decidit publicar Acompañando a Simone de Beauvoir. Mujeres, hombres, igualdad (Galaxia Gutenberg), una reflexió sobre l’obra i les batalles de l’autora d’’El segon sexe’.

També, com sempre, ‘La conversa’, moderada per Joan Salicrú, en aquest cas sobre els nous consumidors -o el nou perfil de consumidors- que va agafant força i que cada cop és més exigent amb allò que compra des d’un punt de vista ambiental i ètic. “Moviments com el ‘no buy year’ estan marcant tendència a nivell mundial i aquí també arribaran”, assegura Neus Soler, experta en màrqueting i professora de la UOC. “Més que anticonsumisme, hi ha una consciència d’una compra més responsable i conscient”, li respon Joan Carles Calbet, empresari i president de Retail.cat, la patronal del comerç català. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *