Amb l’inquietant augment de l’extrema dreta i d’ideologies autoritàries arreu del món les veus crítiques i les minories que defensen la democràcia i els drets humans sovint són les primeres a ser silenciades. Ho hem vist als Estats Units amb els estudiants posicionats en contra de la guerra de Palestina o a Argentina on la població s’ha manifestat en massa per les polítiques d’austeritat que ha aplicat Javier Milei al país.
Per aquest motiu, la revista Valors de novembre es pregunta si la dissidència és útil, centrant-se en una anàlisi actual sobre la capacitat d’actuació de la dissidència en els nostres dies. Verònica Gago, professora de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Buenos Aires i la Universitat Nacional de San Martín, i membre destacada del moviment “Ni una menos”, parla amb Carles Banchs de la dissidència i els seus reptes a futur centrant-se en Argentina i la reivindicació feminista i de gènere que ha estat capdavantera de manera global. Trifonia Melibea Obono, escriptora, periodista i politòloga de Guinea Equatorial, qui va ser empresonada per defensar els drets de les dones i de les persones homosexuals al seu país, aporta el testimoni de la dissidència al continent africà. La reflexió l’acompanyen l’entrevista de Maria Coll a Pepe Beúnza, el primer objector de consciència de l’estat espanyol, i els articles de Joan Coscubiela, polític i sindicalista, i Ramon Font, advocat i divulgador.
La conversa de Joan Salicrú se centra en la relació de les metròpolis amb les antigues colònies, posant el focus a Amèrica Llatina, amb dues convidades de luxe. Eileen Truax, periodista mexicana especialitzada en migració i política, i Lola López, antropòloga, llicenciada en Geografia i Història.
A l’entrevista d’actualitat es parla amb Francesc Torralba, filòsof, teòleg, professor universitari i autor de No hi ha paraules (Ara Llibres, 2024), llibre en què tracta la mort del seu fill Oriol l’agost de l’any passat en una excursió a la muntanya. Torralba parla obertament del dol i l’absència en les seves respostes per transmetre els aprenentatges que l’han fet canviar la seva manera de veure la vida.
Compra’t l’exemplar sobre la dissidència a l’iQuiosc.cat