El nou informe sobre l’Estat Mundial de la Infància que promou Unicef alerta dels riscos que pot comportar la tecnologia digital en la vida dels nens i nenes, especialment aquells que no tenen accés a les oportunitats que els brinden les noves tecnologies. Un total de 346 milions d’infants, que representen el 29% de la població menor d’edat mundial, no tenen encara cap accés a Internet.
“Si s’aprofita de la manera correcta i accessible a escala universal, la tecnologia digital pot canviar la situació dels nens que han quedat enrere al connectar-los a nombroses oportunitats.
Però a menys que ampliem l’accés, la tecnologia digital pot crear noves bretxes que impedeixin que els nens assoleixin tot el seu potencial”, expliquen a l’informe. Així, per exemple, l’informe assenyala que el jovent africà és el menys connectat, amb un 60% d’infants desconnectats enfront del 4% a Europa.
Un altre factor que obra la bretxa digital és el fet que un 56% de les pàgines d’internet està en anglès, i per a molts infants suposa no poder entendre o trobar continguts culturalment rellevants.
A l’altra banda de la cadena hi ha altres riscos. I és que la connectivitat a Internet és, a més, un factor de risc per als menors, que són molt més vulnerables i susceptibles a l’explotació, l’abús i fins a la tracta, segons denuncia l’entitat. L’informe parla de l’anomenada “cultura de dormitori”, que defineix el fet que els joves es passen moltes hores aïllats a la seva habitació però connectats a la xarxa, on poden quedar exposats a diversos perills, des de la dependència digital a l’abús sexual.
Per tot això, Unicef demana als sectors públic i privat que cooperin per fer front als perills que amenacen als infants en un món cada vegada més connectat.
L’informe reclama una acció més ràpida, inversions específiques i una major cooperació per protegir els nens i nenes dels danys que poden patir en un món més connectat. Al mateix temps, insta a fer possible que tots els infants es puguin aprofitar per igual de les oportunitats de l’era digital. – J. VIVES