Famílies més vulnerables per l’encariment dels serveis bàsics

L’encariment de serveis com l’aigua, la llum i el gas està agreujant la situació de vulnerabilitat de les famílies catalanes, segons denuncia Càritas Diocesana de Barcelona. L’entitat ha comprovat com en els darrers anys ha augmentat el cost del subministrament per llar, de340 euros al 2014 als 435 euros de mitjana que està pagant aquest any. En els darrers anys, el preu de l’aigua i l’energia ha pujat un 60%. En el cas de la llum, un 50% del cost de la factura no té res a veure amb el consum.

Aquesta situació provoca moltes dificultats i impossibilitat de pagament per a les famílies amb rendes baixes, que a més també han de fer front a despeses elevades de lloguer o hipoteca. A més, aquestes famílies generalment viuen en pisos que no estan condicionats (humitats, poc aïllament tèrmic…), per la qual cosa és més complicat reduir el cost dels subministrament. Càritas preveu atendre aquest any una xifra similar de famílies que l’any passat, quan es van atendre 229 famílies. De moment, 170 famílies ja han demanat suport a l’entitat.

Des de CDB lamenten que tot i que la llei 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya prohibeix els talls dels subministraments bàsics a persones i famílies que es troben en situació d’exclusió residencial, les companyies subministradores han incomplert el principi de precaució procedint al tall del subministrament sense consultar prèviament a les entitats o serveis socials.

“Demanem a les companyies subministradores l’aplicació de l’establert a la Declaració Universal dels Drets Humans Emergents, on s’estipula que tota persona té el dret a disposar d’energia, d’un subministrament elèctric continu i suficient i a l’accés gratuït a aigua potable”, afirmen en un comunicat. – J. VIVES

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *