A partir del mes de gener Valors fa un salt endavant amb una renovació total del seu disseny i la incorporació de nous col·laboradors i seccions. Tot plegat amb la voluntat de potenciar el seu objectiu original: parlar de l’actualitat des de l’òptica dels valors.
Valors inaugurarà l’any 2019 amb un canvi d’imatge total. Després de 15 anys de publicació i 165 números als quioscs, la revista editada per l’Associació Cultural Valors fa un pas més en la seva evolució amb la voluntat de consolidar-se com a capçalera de referència a Catalunya en l’àmbit de l’ètica i la reflexió. La transformació més evident és de caràcter visual, però els codirectors de la revista, Maria Coll i Joan Salicrú, plantegen un canvi a tots nivells.
Nou disseny
A partir de gener la nova revista Valors guanya vida, perquè serà totalment en color. Un element que permetrà potenciar la imatge, entesa com un altre nivell de lectura i no com un simple complement del text. En aquest sentit, tindran un pes destacat les il·lustracions, que cada mes un equip de dibuixants i dissenyadors gràfics duran a terme expressament per a Valors, però també les fotografies d’autor. Així, la reformulació visual -obra del dissenyador Manuel Cuyàs- pretén donar sentit a la imatge sense perjudicar el text alhora que un dels reptes del nou disseny és millorar la comoditat de la lectura. “En un món en què la imatge impactant i els titulars en forma de tuit substitueixen l’anàlisi, a Valors continuem apostant per la reflexió i això demana argumentació: titulars llargs, entrevistes i articles en profunditat i converses cara a cara”, afirmen Coll i Salicrú.
Més actualitat
De totes maneres, la revista, malgrat el canvi d’imatge, no perdrà el seu objectiu original: parlar de l’actualitat des de l’òptica dels valors. Ara bé, en aquesta nova etapa, l’actualitat agafarà un major relleu.
Si els portals de notícies digitals informen i els diaris de paper analitzen, la revista Valors aposta per reflexionar sobre el rerefons de les coses que passen, des del nivell nacional fins a l’internacional, i també les conseqüències que tenen aquests fets. És el que els codirectors de Valors en diuen “la tercera línia de lectura de la realitat”.
La revista es continuarà estructurant al voltant d’un monogràfic en el qual intervindran, ja sigui en format entrevista o article, els principals experts en la temàtica a nivell català, espanyol o internacional. Un monogràfic que, com fins ara, comptarà amb l’apunt personal del ninotaire Toni Batllori, una autèntica referència en aquest àmbit.
Es mantenen, això sí, aquelles seccions que ja s’han convertit en un clàssic de Valors per la seva singularitat o perquè aposten pel periodisme participatiu, com els Dilemes ètics de Soraya Hernández, els perfils de personatges destacats de l’actualitat de Ramon Radó, les històries de Pau de Xavier Garí, les tendències actuals de Judith Vives o el conte, a partir d’ara en col·laboració amb l’entitat barcelonina Laboratori de Lletres.
Noves seccions
També, però, s’inauguren noves seccions i s’incorporen nous col·laboradors. Així, el
primer bloc s’obrirà amb una anàlisi de les principals notícies del mes, tribuna que signaran de forma rotativa membres del Consell Assessor de la revista com Àngel Castiñeira, professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE; Begoña Román, professora de Filosofia de la UB; Maria Rosa Buxarrais, catedràtica de la Facultat d’Educació de la UB; i Jordi Cussó, sacerdot i economista. Aportacions escrites que il·lustrarà mensualment l’artista VisualOmelette.
A la secció d’opinió s’incorporen Anna Pagès, professora de la Facultat de Ciències de l’Educació Blanquerna, Alicia García Ruiz, doctora en Ciències Polítiques i Professora a la Universitat Carlos III de Madrid, Marta Roqueta, editora de Zena.cat i periodista especialitzada en perspectiva de gènere o el filòsof Antonio Fornés, que farà duo amb Albert Botta a la secció Qüestions essencials. A més, cada número inclourà una conversa entre dos personatges de prestigi a l’entorn d’una temàtica candent i, d’altra banda, la revista es tancarà amb una imatge fotogràfica d’alt valor reflexiu del fotògraf Miquel Lleixà.
Un producte col·lectiu
La revista Valors és des dels seus inicis i encara avui un producte fet bàsicament des del voluntariat i, per tant, no hauria pogut créixer sense la col·laboració de més d’una cinquantena de persones. A banda de la revista, actualment el projecte inclou el programa de ràdio setmanal Valors a l’Alça, una producció de Valors i de Mataró Audiovisual que s’emet a trenta ràdios municipals de Catalunya i el portal de notícies Valors.org, que a partir d’ara també reforçarà l’aposta pels continguts propis. – REDACCIÓ