Una història d’amor que trenca esquemes

Aquest divendres arriba als cinemes la pel·lícula “Carmen y Lola”, film que relata la història d’amor entre dues noies d’ètnia gitana. La pel·lícula, dirigida per Arantxa Echevarría i protagonitzada per actors no professionals, va tenir la seva estrena mundial a la Quinzena de realitzadors del Festival de Cannes i és un dels tres films espanyols seleccionats per l’EFA European Film Awards per competir pel premi a la millor pel·lícula europea.

“Carmen y Lola” està protagonitzada per les debutants Zaira Romero (Lola) i Rosy Rodríguez (Carmen). Només una actriu professional, Carolina Yuste, forma part de l’elenc compost per 150 gitanos seleccionats en un càsting que va durar més de 6 mesos.

El film relata la història de Lola, una noia gitana que somia en viatjar i estudiar, i Carmen, una altra jove de la mateixa ètnia que està a punt de casar-se i que està destinada a portar una vida més convencional. Les dues es coneixen en el mercat i desenvolupen una complicitat que ràpidament les porta a iniciar una relació sentimental, que hauran de defensar malgrat el rebuig de la seva família i els prejudicis sobre la homosexualitat que té la comunitat.

Tot i tractar-se d’una història d’amor lèsbic, Arantxa Echevarría remarca que la seva intenció era “parlar del primer amor, que no s’ha tractat amb la sensibilitat que jo recordava”, segons explica en una entrevista al programa Valors a l’alça.

La idea del film la va tenir després de llegir una notícia sobre el casament de dues gitanes l’any 2009. A la noticia les noies apareixien d’esquena i amb noms falsos per la por als prejudicis de la seva comunitat. La directora va voler reconstruir la història que hi havia darrera aquesta parella de dones.

“Carmen y Lola” arriba als cinemes després de la polèmica suscitada. I és que l’enfocament que la directora Arantxa Echevarría no ha acabat d’agradar a la comunitat gitana, i en concret, a l’Associació Gitanes Feministes per la Diversitat, que acusen a la directora de parlar de la cultura gitana des de “la seva posició de paia”.

Segons ha explicat Echevarría, aquesta entitat “ha criticat sense veure la peli, però comprenc les pors. És una paia parlant del seu món i parlant de les dones del seu món i amb una altra mirada “. “Quan la vegin veuran que és un cant a la llibertat i totalment feminista”, afegeix.

La directora ha treballat amb un grup de 150 gitanos que l’han ajudat a recrear el seu entorn. “Quan plantejàvem situacions ells em deien si així ho faria un gitano o un paio”, explica.

Echevarría explica que ha volgut donar una imatge que fugi dels tòpics i mostrar tant dones empoderades, com el personatge de la mestra, i altres com la mare de Lola, que és analfabeta però vol un futur diferent per la seva filla.

El resultat és un film amb un vessant social, que retrata les interioritats i costums de la comunitat gitana, i que al mateix temps explica una història d’amor que trenca esquemes, amb una mirada sensible, respectuosa i molt honesta.  – Judith Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.