Un viatge a la primera cooperativa: Rochdale Equitable Pioneers Society

Façana del Rochdale Pioneers Museum
Façana del Rochdale Pioneers Museum

La petita localitat anglesa de Rochdale, al nord de Manchester, conserva un tresor des de fa gairebé dos segles. Si teniu previst un viatge a Gran Bretanya aquest any potser us farà gràcia visitar aquesta petita ciutat i conèixer de ben a prop el bressol del cooperativisme.

Comencem pel principi. L’any 1844 un grup de 23 artesans de Rochdale va fundar la Rochdale Equitable Pioneers Society, considerada la primera cooperativa dels nostres temps. El motiu pel qual van decidir fundar aquesta societat és similar al de molts grups que, actualment, decideixen constituir- se com a cooperativa: posar en comú els seus recursos i treball per poder-se garantir accés a productes bàsics a un baix preu com la farina, la civada, el sucre o la mantega. A canvi de contribuir al creixement de la botiga a partir de la compra regular es va establir que cada client podia participar en les decisions que determinaven el futur del negoci.

Pels volts de les mateixes dates en què apareix la cooperativa anglesa a Rochdale es registren altres experiències similars d’organització cooperativa a altres llocs d’Europa. A Catalunya, per exemple, el naixement de l’Obrera Mataronense data del 1864 i l’Econòmica de Palafrugell, el 1865.

A banda de posar les bases per al funcionament cooperatiu, els pioners de Rochdale també van establir els principis que havien de regir la societat que acabaven de fundar. Aquests principis constitueixen, encara avui, la base filosòfica del moviment cooperatiu i han estat adoptats per l’Aliança Cooperativa Internacional: lliure adhesió, control democràtic dels socis, participació econòmica dels socis, autonomia i independència, educació, capacitació i informació, intercooperació i interès per la comunitat.

En honor a la gran contribució al cooperativisme mundial i per tal de seguir difonent- ne els principis, Rochdale va decidir fer un museu just al lloc on l’any 1844 es va establir la petita botiga dels Pioners. La façana del número 31 de Toad Lane, amb el seu mític cartell “Store” (botiga) s’ha convertit en una icona del moviment cooperatiu arreu del món. El visitant entrarà per la mateixa porta que ho feien els clients fa més de 150 anys i, un cop dins, es trobarà amb el mostrador des d’on atenien les comandes els primers pioners.

A banda d’aquesta reproducció realista de la botiga, el museu compta amb nombroses sales on s’expliquen els inicis del moviment cooperatiu i el seu desenvolupament al llarg dels temps. – MARIA MEDINA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *