Ucraïna arma i instrueix a corre-cuita cent mil voluntaris

En circumstàncies normals i, fins i tot, de relativa commoció social, com quan es produeixen onades de protestes o disturbis, se sol pensar que donar armes a la població és una bogeria o una irresponsabilitat, impròpia d’un estat democràtic. Però una invasió total per part de tropes molt superiors en nombre i armament és un dilema o circumstància extrema. 

Per descomptat, resistir el més possible, mitjançant l’exèrcit regular i cridant els civils a unir-se a la lluita pot resultar una mesura fútil que només augmenta el vessament de sang. D’altra banda, com ho mostra clarament el període històric de la Segona Guerra Mundial, anar-se sotmetent progressivament a un autòcrata en comptes d’assegurar la pau, pot més aviat aplanar el camí a la tirania total i al genocidi. 

Segons molts analistes, el futur d’Europa pot dependre decisivament del coratge amb què el govern i el poble d’Ucraïna han triat defensar la seva democràcia.

Aquesta és una de les notícies que Maria Rosa Buxarrais, catedràtica del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la UB, comenta aquest mes a la secció “Actualitat comentada” de revista Valors. Secció il·lustrada per Visual Omelette.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *