Des de fa algunes setmanes s’ha posat en marxa a nivell de tot Catalunya la campanya “Dóna la cara per la salut mental” amb la voluntat de trencar els estigmes que pateixen les persones que tenen aquest tipus de malalties.
“Una persona amb problemes de salut mental va perdent progressivament el contacte amb els amics i de mica en mica queda relegat”, explica la Trini Pérez, membre d’Obertament i presidenta de Suport Castellar, ambdues entitats dedicades a lluitar contra la discriminació en aquest àmbit. “A més, si en una entrevista de feina dius que tenen una malaltia mental tens molt poques possibilitats que te l’ha donin”, afirma.
Per això a través d’aquesta campanya es fa una crida per eradicar certs estigmes. “Els malalts mentals són persones iguals que les altres, no s’han de fer cap excepció. Em diuen: És que no sé com tractar-los? No hi cap misteri. Només cal tractar-los igual que t’agradaria que et tractessin a tu”, assegura Pérez.
Ara bé, malgrat la simplicitat del consell, “des de la sanitat sempre s’ha donat prioritat a altres malalties i fins hi tot les malalties mentals han estat amagades per les pròpies famílies”, denuncia aquesta treballadora social ara jubilada però encara activa com a voluntària.
Precisament, i tenint en compte la reacció d’una part de la societat, la família es converteix en un gran puntal pel malalt mental. “La família ha de cuidar al màxim el malalt, fer prevenció tenint en compte el seu entorn, però també tenir cura d’ella mateixa”, recorda l’experta, ja que aquest tipus de malalties poden ser pels familiars molt desgastadores.
Escolta l’entrevista sencera a: