Hi ha molt molts títols per triar, però l’estiu també és moment per llegir aquells llibres que s’han de degustar amb certa calma, gaudint sense pressa del plaer de la lectura. Amb aquest propòsit, Núria Dòria, llibretera des de fa trenta-cinc anys, ens recomana sis títols per posar a la maleta, tres d’ells, Premis Llibreter 2016.
“Soroll del temps” de Julian Barnes (Angle Editorial)
És de matinada i un home fuma al replà de casa. A la maleta du una muda, pasta de dents i tres paquets de tabac. Es tracta de Dmitri Xostakóvitx, que espera, inquiet, la visita de la NKVD, la temuda policia secreta. Així arrenca l’esperada nova novel·la de Julian Barnes, que recrea tres moments en què el compositor rus va sentir l’amenaça directa del Poder soviètic. Una novel•la sobre la lluita d’un home per mantenir la seva llibertat creativa i la seva integritat moral, a risc de passar a la història com un covard.
“Germà de gel” de Alícia Kopf (L’altra Editorial)
Aquest llibre és el diari de recerca d’una dona que s’obsessiona per la història polar. És la història del seu germà, un home congelat. És la història de l’origen de la congelació de les relacions familiars. És Werther, zombie, després d’haver-se enamorat i disparat diverses vegades. És la relació entre dos mons, el de fora i el de dins, i els desajustos constants entre l’un i l’altre.
“Manual per a dones de fer feines” de Lucia Berlin (L’altra Editorial)
Una tria dels millors contes d’aquesta autora fins ara no gaire coneguda a casa nostra. Els relats, sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes de l’autora, que va tenir una vida convulsa i complicada, i que es descrivia a ella mateixa com a “alcohòlica, neuròtica i fràgil”. Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, i tots ells destil·len una comprensió fondíssima del caràcter femení.
“En defensa dels ociosos” de R.L Stevenson (Viena Edicions)
Aquest llibret aplega sis articles de Robert Louis Stevenson apareguts a la premsa entre el 1876 i el 1888, entre els quals els més coneguts són el que dóna títol al recull, «En defensa dels ociosos», i la cèlebre «Carta a un jove que vol abraçar la carrera artística», de lectura imprescindible per a qualsevol jove (o no tan jove) que vulgui dedicar-se a una disciplina artística, com ara la literatura, per exemple.
“Un monstre em ve a veure” de Patrick Ness (Sembra Llibres)
Set minuts després de la mitjanit, en Conor es desperta i es troba un monstre a la finestra. Però no és el monstre que esperava, el del malson que té quasi totes les nits d’ençà que la seva mare va començar l’inacabable tractament. No, aquest monstre és diferent, busca el més perillós de tot: la veritat. Aquesta bella novel·la adolescent ha estat traduïda a vint llengües, àmpliament guardonada i José Antonio Bayona la convertirà en una pel·lícula.
“El viatge” de Francesca Sanna (Impedimenta)
Aquest llibre de belles il·lustracions explora, amb gran sensibilitat, les difícils decisions que pren una família en abandonar la seva llar per escapar del caos i de la tragèdia. L’impressionant debut de Francesca Sanna en el món de la il·lustració transmet al lector, de manera subtil però contundent, la resistència de l’esperit humà davant l’adversitat i el meravellós poder de l’esperança.