Nascuda el 15 de juliol del 1883 a Polònia, Sara Schenirer, és considerada la mare del moviment Bais Yaakov, xarxa educativa del judaisme ortodox. Mai va tenir fills, però va treballar perquè les nenes d’aquesta branca religiosa poguessin anar a l’escola.
Des de ben petita, Schenirer tenia l’ambició d’aprendre a interpretar la Torà, estudiar, i tenir les mateixes oportunitats que els seus germans. A finals de segle XIX, però, la majoria d’elles eren educades a casa, amb les seves mares i tietes per tal que aprenguessin els rols domèstics.
No va ser fins a la Gran Depressió, anys trenta del segle XX, que les dones jueves van començar a treballar per ajudar econòmicament la família i les nenes van a anar a escoles públiques. Pels conservadors, aquest canvi de paradigma va suposar una gran controvèrsia perquè anava en contra les lleis jueves. Tanmateix, va ser una mica abans d’aquest moment de canvi, que Schenirer va unir-se a la branca més moderna del judaisme ortodox.
Durant la Primera Guerra Mundial, la família de Schenirer va exiliar-se a Viena. Influenciada pels sermons del rabbi Dr. Moshe Flesh i els moviments sufragistes femenins, Schenirer va començar a acudir a les lectures i trobades per a dones jueves. El seu interès per explicar el que veia a les seves amigues era gran, però no sabia com narrar allò que prohibia la Halakha (llei jueva). L’any 1917, va tornar a Cracòvia i va crear la primera escola per a nenes. Va començar amb 25 alumnes on els narrava la Torà i el mitzvos (manaments de Déu). L’èxit va ser tal que la resistència dels ortodoxos al projecte va desaparèixer. De fet, va rebre l’ajuda de l’Agudat Yisrael de Cracòvia, una organització que donava suport als jueus nascuts a l’Europa de l’Est, i cinc anys més tard, la World Agudah Yisraelva copiar el model d’escolarització ideat per Schenirer a set escoles més. Cap a l’any 1933, només a Polònia, ja hi havia 265 escoles Bais Yaakov amb gairebé 38.000 estudiants.
Schenirer va morir l’any 1935, però el seu llegat encara és viu. Avui dia, podem trobar aquestes escoles a les ciutats amb més població jueva ortodoxa, com és el cas de la majoria d’Estats de l’Amèrica del Nord, als principals centres jueus d’Europa –sobretot a Londres, Manchester, Anvers i París–, així com a Moscou, Johannesburg, Buenos Aires, São Paulo i Melbourne.