La professora d’ètica aplicada de la Universitat de Barcelona i membre del consell assessor de la revista Valors, Begoña Román, en la presentació de la publicació a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, va posar ahir en evidència el buit legal que existeix actualment en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial i va reclamar la necessitat que s’aprovin lleis internacionals respecte aquest tema.
“Quan un cotxe autònom mata una persona, qui és el responsable: l’empresa o el programador? Necessitem un marc ètic i jurídic per saber qui es responsabilitza de coses com aquestes, necessitem organitzacions mundials amb capacitat punitiva en relació a la Intel·ligència Artificial”, va demanar.
Però encara va fer un pas més. Com ja tenen països com els Emirats Àrabs o Dinamarca, la professora de la Universitat de Barcelona va exigir un ministeri de “generacions futures” perquè la Intel·ligència Artificial estigui al servei dels ciutadans i no a la inversa.
Els perills de la IA
Però com que les lleis arriben tard, especialment si tenim en compte la velocitat en què treballen les empreses tecnològiques, els límits ara per ara recauen en l’ètica i en el sentit comú dels propis ciutadans. “Si no obrim la porta de casa a desconeguts perquè obrim les portes digitals a qualsevol?”, va etzibar la conferenciant. “Quin són els problemes de la Intel·ligència Artificial? L’obscurantisme, el poder de les multinacionals… Necessitem institucions mundials que la governin, necessitem política. I hem de començar per nosaltres mateixos, per la nostra consciència”, va afegir.
I, fent referència al cas dels cyborgs, Román va insistir que la responsabilitat dels límits i l’ús de la IA és a les nostres mans: “L’obsessió per millorar les nostres capacitats ens pots conduir a la implementació de tecnologia al cos i, al final, ser esclaus de la perfecció”. “Instal·lar-se un dispositiu electrònic al cos és un acte de fe perquè no sabem quines conseqüències pot tenir. Per què, qui domina a qui? La persona a la màquina o la màquina a la persona?”, va preguntar.
Finalment la professora de la Universitat de Barcelona va negar rotundament la possibilitat que un dia els robots, una part molt petita de la Intel·ligència Artificial, puguin tenir emocions: “Podrem fer robots que simulin que tenen emocions, que facin ‘veure que’, que facin ‘com si’… Però mai podran admirar-se de la bellesa d’allò que han creat. El cos et delata sempre!”.
Presentació de la publicació
Abans de la conferència de la Begoña Román, la codirectora de la revista Valors, la Maria Coll, acompanyada de Xavier Serra, membre de l’associació ‘Filosofia Ara’, va presentar el nou disseny de Valors. “En aquesta nova etapa reforcem la idea de fer-nos més preguntes que donar respostes. Que és la funció de la filosofia, precisament”, va comentar.
I va recordar que la voluntat de la revista des dels seus inicis, ara fa 15 anys, és parlar de l’actualitat des de l’òptica dels valors, és a dir, “apostar pel que en diem tercer nivell de lectura de la realitat: ni donem notícies ni les contextualitzem sinó que busquem quins valors hi ha darrera les coses que passen”. Finalment també va anunciar que a partir de novembre Valors en format paper també es distribuirà a les comarques gironines. – J.SALICRÚ/ M.COLL.